Správy

Nápoj starší ako Biblia. V Izraeli vyrábajú pivo, ktoré nás prenáša stáročia späť v čase

Pivo, ktoré siaha až do prvopočiatkov ľudského hospodárenia, do doby spred desaťtisíc rokov, je rozhodne unikátnym produktom. Pri jemnom zapojení fantázie sa dá povedať, že si na ňom mohli pochutnávať veľké postavy dejín vrátane Ježiša Krista.

Ešte nemá ani štyridsať a už sa mu darí meniť dejiny. Itai Gutman, Izraealčan, ktorý sa okolo procedúry varenia piva obšmieta celé štvrťstoročie, prišiel pred desiatimi rokmi s nápadom, ktorý z bežného piva robí výnimočné.

Je možné, že je vôbec prvým človekom na planéte, ktorý za použitia geneticky modifikovaného kmeňa pšenice siahajúceho až do počiatkov poľnohospodárstva, vytvoril nápoj starší ako je Biblia, nápoj, ktorý nemá páru a priblížil nám tým dávnu minulosť.

Vášeň

„Pivovarníctvo bolo v počiatku niečo, čoho som bol vďaka svojej rodine a blízkym každodennou súčasťou. Učil som technologické postupy výroby, to, ako ho uskladniť, postupne sa hral s chuťou, zložením. Dá sa povedať, že pivo je môj život,“ hovorí Gutman.

„Navyše, venovať sa práve tomuto odvetviu bola veľmi jednoduchá cesta, ako sa dostať k produktu.“

Pred desaťročím bolo izraelské pivovarníctvo v útlme, v niektorých častiach krajiny bolo dokonca luxusom si ho kúpiť.

„Postupom rokov som sa mu začal venovať viac a viac. Nie je to len moja práca, ale aj vášeň a láska. Baví ma objavovať nové úrovne chute, vylepšovať už vymyslené, baví ma dať si po dobre odvedenej práci za pohár lahodného nápoja,“ prizvukuje.

PREČÍTAJTE SI: Európa ako drogový raj. Odbyt stúpa, závislých je čoraz viac

Spojenie s dávnymi dobami

Mladý pivovarník má dokonca na pravom predlaktí tetovanie najstaršieho známeho receptu na výrobu piva, ktorý sa dochoval. Predpokladá sa, že je ešte z čias Sumerov približne 3500 – 3000 rokov pred našim letopočtom.

Predstava, ako si Sumeri po vynájdení písma hrdo a oslavne z hlineného pollitra pripíjajú pivom, je síce mierne pritiahnutá za vlasy, historické zápisky o tom, že sa zlatistý nápoj už v tej dobe vyrábal, tu ale sú.

Práve znaky, ktoré má Gutman vytetované na ruke, boli nájdené v blízkosti rieky Eufrat. Tá pretekala starovekou Mezopotámiou, kolískou civilizácie, oblasťou v súčasnosti spájajúcou Irak, Kuvajt, Irán a Turecko.

Len v roku 2015 objavili v Tel Avive fragmenty starovekej keramiky práve z obdobia Sumerov. Zaujímavé je, že sa archeológom podarilo vykopať veľké umývadlá, ktoré majú potvrdzovať, že sa pivo varilo už pred päťtisíc rokmi.

PREČÍTAJTE SI: SVET O SLOVENSKU: Peter Šťastný útočí – slovenský hokej vraj vedú dôstojníci KGB!

Pivo bezpečnejšie ako voda

Pôvodná procedúra pri výrobe piva spočívala v „spájaní“ vody a zmesi zŕn, ktoré boli upečené a následne sa celý „extrakt“ nechal vykvasiť na slnku. Do samotnej zmesi sa kvôli chuti mohlo pridávať aj ovocie. Po kvasnom procese sa tekutina filtrovala do špeciálnych nádob.

V dávnych dobách bolo pivo základnou komoditou. Niečo ako chlieb. Konzumovala ho celá populácia, pravdepodobne sa neprihliadalo na vek, piť ho teda mohli deti i starci.

Starí Sumeri ale vedeli, že kvasené pivo a víno sú pre zdravie bezpečnejšie, keďže znečistenie vody v tých časoch bolo bežným javom a spôsobovalo množstvo úmrtí.

Najstaršie povolanie

Síce sa tento prívlastok zvyčajne dáva inému, Gutman tvrdí, že varenie piva je najstarším povolaním ľudských dejín.

„Vzal som si ho za svoje. Je to práca, ktorú robím roky a ešte dlhý čas budem. Svoje skúsenosti chcem následne odovzdať ďalším generáciám,“ hovorí.

Gutman sa začal myšlienkou vyrobiť pivo spájajúce súčasnosť a obdobie spred desaťtisíc rokov po tom, ako sa v novinách dočítal o príbehu profesora Assafa Distefelda z Univerzity v Tel Avive, ktorý je popredným odborníkom na výskum genómov pšenice.

Distefeld sa roky venuje výskumu odrôd pšenice, geneticky modifikovaná odroda, ktorú použil Gutman sa pôvodne pestovala na juhu Turecka a postupne sa rozšírila do Perzského zálivu, následne cez Irak, Sýriu, Libanon a Jordánsko až do Izraela a neskôr aj na sever Egypta.

V časti, kde mal podľa biblických učení Ježiš premeniť vodu na víno, sa teda skôr konzumovali pivo.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM