Eliška Šándorová Správy

Dovolenka v Tunisku: Rusi varujú pred teroristami. Čo na to slovenské ministerstvo?

Zopakuje sa masaker na tuniskej pláži? Kým Ruská Federálna agentúra pre turizmus varuje pred plánovanými útokmi teroristov, naše ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ nie. Hrozí niečo dovolenkárom?

Ilustračný obrázok k článku Dovolenka v Tunisku: Rusi varujú pred teroristami. Čo na to slovenské ministerstvo?
Zdroj: TASR

Ruská Federálna agentúra pre turizmus (Rosturizm) varuje pred zvýšenou hrozbou terorizmu v Tunisku. Za najpravdepodob­nejšia miesta útokov označila turistické zariadenia na ostrove Džerba a v meste Džardžís.

„Podľa informácií príslušných orgánov – v podmienkach zvyšujúceho sa počtu turistov počas hlavnej sezóny – pripravujú teroristické skupiny napojené na Islamský štát sériu extrémistických akcií proti turistom, ako aj proti občanom Ruska,“ vystríha Rosturizm. Turistom odporúča, aby boli ostražití a dodržiavali preventívne opatrenia.

Tuniský masaker

Tunisko, ktoré bolo dlhé roky obľúbenou destináciou aj Slovákov, zažilo minulý rok dva hrozivé útoky. V marci 2015 džihádisti vtrhli do múzea Bárdú v metropole Tunis a spustili paľbu na turistov. Zabili vyše 20 ľudí.

Čítajte aj: Skôr ako si zbalíte kufre, myslite na Svetobežku. Pomôže aj tam, kde nefunguje internet

Koncom júna nasledoval masaker v letovisku Souse, kde útočník zabil 38 turistov. K obom atentátom sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. Tieto udalosti spôsobili krajine doslova turistický kolaps, čo sa prejavilo aj vo výbere Slovákov. Záujem o dovolenku v moslimských krajinách prudko klesol.

"Ponuky našich cestovných kancelárií zostali aj kedysi módne destinácie Egypt, Tunisko a Turecko. Doterajší záujem o tieto tri destinácie klesol a aj napriek zaujímavým cenám výrazný nárast neregistrujeme. Je to na škodu našich turistov, ale aj samotných destinácii. V nadväznosti na teroristické udalosti v minulosti je medzi Slovákmi, ale aj medzi Európanmi, vidieť obavy z dovolenkovania v uvedených destináciách,“ uviedol prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Stanislav Macko.

Ísť či nejsť?

Pokles cien je v rámci ponuky viditeľný. Najväčší dovolenkový portál Invia.sk ponúka zájazdy do Tuniska už od dvesto eur. Na spomínaný ostrov Džerba iba z českých letísk. Zo slovenských miest sú najbližšie lety do krajiny naplánované od polovice júna. Je pre nás Tunisko bezpečné?

"Čo sa týka Tuniska, my nemáme dôvod komentovať cestovné odporúčania iných krajín, najmä ak sa nejedná o našich partnerov v rámci EÚ a NATO, s ktorými úzko konzultujeme bezpečnostné otázky. Odporúčanie pre našich občanov cestujúcich do Tuniska je na webovej stránke MZVaEZ a aktualizuje sa vždy, ak je na to dôvod vzhľadom na vývoj situácie a po zvážení všetkých relevantných informácií,“ uviedol pre Dnes24.sk hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Čítajte aj: Tisíce Slovákov sa chystajú na futbalový šampionát. Čo ich čaká vo Francúzsku?

Ako rezort zdôrazňuje, dobré je vyplniť registračný formulár. Pracovníci konzulátov vás počas pobytu môžu okamžite varovať pred akoukoľvek hrozbou a rizikami. Záujem oň z roka na rok stúpa. Kým v roku 2012 údaje dobrovoľne vyplnilo necelých 19-tisíc našincov, vlani padol rekord – bolo ich vyše 58-tisíc.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM