Regióny Zo Slovenska

Oddychová zóna pri Hrone láka i znameniami zverokruhu zo starého železa

Nápadité lavičky, gigantická šachovnica, dopravné či workoutové ihrisko – to je len časť toho, čím dnes láka oddychová zóna pri rieke Hron v Brezne.

Ilustračný obrázok k článku Oddychová zóna pri Hrone láka i znameniami zverokruhu zo starého železa
Zdroj: Mesto Brezno

Zóna má veľký rekreačný potenciál, čo si uvedomuje nielen samospráva, ale i zanietení jednotlivci. V týchto dňoch tam pribudlo 12 umeleckých inštalácií s motívom hviezd.

Zaujímavé nábrežie

„Chceli sme, aby nábrežie bolo zase niečím zaujímavé, pretože vieme, že tento priestor má obrovský potenciál. Zo začiatku tu vznikali lavičky, ihrisko, fitpark, v priebehu budúceho roka sa začne plánovaná realizácia kúpaliska, nová cesta, ako aj cyklotrasa, takže toto je ďalšia drobnosť, ale veľmi príjemná pre potešenie duše, ktorá do tejto zóny jednoducho patrí,“ priblížila viceprimátorka horehronskej metropoly Petra Dzurmanová, ktorá bola iniciátorkou myšlienky skrášlenia zábradlia pri Hrone od Baldovského mosta smerom k malej stanici v Brezne.

Staré železo, ktoré autor Richard Boháč použil na realizáciu znamení zverokruhu, má navodzovať dojem, akoby po stáročia ležalo na dne rieky.

„Všetci oslovení sponzori boli ochotní a ústretoví, dokonca projekt tak nadchol jedného z významných slovenských podnikateľov, že prejavil záujem o kúpu daných umeleckých diel. Ponuku sme však odmietli, pretože sme chceli, aby diela zostali tam, kde boli pôvodne plánované,“ dodala Dzurmanová.

Hra s estetikou

Podľa viceprimátorky autor sa po vizuálnej stránke rozhodol spracovať zadanú tému cez súhvezdia prislúchajúce ku každému zo znamení, pričom sa zameral na hru kompozície s estetikou.

„Obrazne som tieto znamenia vylovil, snažiac sa navodiť atmosféru historického artefaktu, akoby po stáročia ležali niekde hlboko na dne vôd. Samotné diela by vôbec neboli také výpovedné bez pomoci Sandry Steinsdorferovej, ktorá dokonale poeticky opísala každé z charakteristík znamení zverokruhu,“ dodal autor diel.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM