Rastislav Búgel Zo Slovenska

Opäť si siahneme hlbšie do peňaženky! Čoraz DRAHŠÍ je aj cukor

Pred blížiacimi sa Vianocami prišli ďalšie nepríjemné správy. Slováci si opäť priplatia.

Ilustračný obrázok k článku Opäť si siahneme hlbšie do peňaženky! Čoraz DRAHŠÍ je aj cukor
Zdroj: Pexels.com , Unsplash.com

Bez cukru si pomaly nevieme predstaviť život. Používame ho pri pečení, varení a aj na dochucovanie kávy či čaju. Práve cukru sa týkajú najnovšie správy, ktoré Slovákov nepríjemne zasiahnu.

Celosvetový rast

Ako informoval portál tvnoviny.sk, za cukor si opäť priplatíme. „Ja som vlani kupovala po 56 centov alebo 65 centov v lete, no teraz je vyše euro 50,“ posťažovala sa dôchodkyňa Ľudmila.

Čo stojí za zdražovaním? „Cukru je teda z celosvetového pohľadu nedostatok a spôsobuje to najmä to, že nám tie ceny cukru sa na svetových trhoch výrazne zvýšili,“ povedala pre portál hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Medzi najväčších producentov cukru patrí India. Sucho v tejto krajine spôsobilo, že vyprodukovala o osem percent cukru menej ako vlani. Okamžite na to zareagoval aj trh a ceny tejto komodity vystrelili.

Cena tak skoro neklesne

„Slovensko je príliš malá pestovateľská krajina. Pestujeme tu z toho celosvetového pohľadu naozaj len zlomok cukrovej repy a vyrábame z nej len zlomok cukru na to, aby sme my vedeli nejakým spôsobom diktovať tie trendy v rámci vývoja svetových cien,“ uviedla pre tvnoviny.sk Jana Holéciová.

Podľa Holéciovej nemajú dobré správy ani slovenskí producenti cukru: „Do konca roka neočakávajú nejaké výrazné zmeny, že by tá cena cukru mala výrazným spôsobom klesnúť.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM