Aktualizované ELA Správy Zo zahraničia

Opozícia je ZDESENÁ, Fico to obhajuje: TOTO je príklad vyváženej zahraničnej politiky!

Slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár sa v sobotu v tureckom meste Antalya na okraj diplomatického fóra stretol so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom, informuje ruská agentúra Interfax.

Ilustračný obrázok k článku Opozícia je ZDESENÁ, Fico to obhajuje: TOTO je príklad vyváženej zahraničnej politiky!
Zdroj: Facebook.com/Russian Foreign Ministry

Blanár po schôdzke s Lavrovom podľa Interfax-u novinárom povedal, že Slovensko neplánuje na Ukrajinu vyslať svojich vojakov ani poslať zbrane.

Slovensko podľa Blanára poskytuje Ukrajine humanitárnu podporu a darovalo krajine aj systémy na odmínovanie.

Vláda SR pozastavila aj balík pomoci vo výške 40 miliónov eur Ukrajine, keďže nevidí vojenské riešenie tohto konfliktu, cituje ministra zahraničných vecí SR agentúra Interfax.

Fico to obhajuje

Premiér Robert Fico obhajuje ich stretnutie. Vo videu na sociálnej sieti hovorí o vyváženej a suverénnej slovenskej zahraničnej politike. Pripomína totiž aj nedávne stretnutie ministra obrany Roberta Kaliňáka s jeho americkým rezortným kolegom, ministrom obrany USA Lloydom Austinom v Pentagóne.

„Nech je príkladom našej odvážnej suverénnej slovenskej zahraničnej politiky nielen schopnosť pomenovávať veci správnymi slovami, ale aj konať vyvážene,“ odkázal Fico.

Premiér na margo stretnutia Blanára s Lavrovom na okraj diplomatického fóra v Antalyi poznamenal, že o ňom vedel. „Vedel som o tomto stretnutí a odporúčal som ministrovi, aby sa s ruským ministrom stretol,“ skonštatoval Fico.

Ministri zahraničných vecí mali na stretnutí podľa premiéra hovoriť o možnostiach, ktoré môže priniesť pripravovaný mierový samit vo Švajčiarsku.

Opozícia je zdesená

Opozícia je z tohto stretnutia zhrozená. „Minister Blanár sa stretol s hlavným diplomatom štátu, ktorý označuje Slovenskú republiku za svojho nepriateľa, ktorý napadol susedný štát a ktorého predstavitelia naznačujú, že Ukrajinou by sa ich ťaženie nemuselo skončiť. Pre predstaviteľov Smeru zrejme ide o predvolebnú hru na voličov obdivujúcich Rusko. Potvrdili tým, že súčasná vláda už Slovensko nevidí na Západe, ale vidí sa skôr v autoritatívnom smerovaní a v nadbiehaní diktátorským režimom,“ zdôraznil podpredseda Zahraničného výboru NR SR a podpredseda Progresívneho Slovenska Tomáš Valášek.

„Minister Blanár sa stretol s mužom, ktorý nesie priamu zodpovednosť za ruskú agresiu na Ukrajine, ktorá spôsobila smrť tisícov civilistov a stámiliardové škody. Blanár tak Slovensko zaradil k Iránu, Severnej Kórei, Číne alebo k Maďarsku. Je to zrada našej zahranično-politickej orientácie,“ okomentoval konanie Blanára Ivan Štefunko, poslanec PS a člen Zahraničného výboru NR SR.

Udalosť komentoval aj bývalý minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský, ktorý pre Denník N povedal, že toto stretnutie je nevhodné a nevkusné.

„Neviem, čo bolo obsahom takých rokovaní, ale nepredpokladám žiaden stupeň asertivity zo strany slovenského ministra ani vo vzťahu k pokračujúcej ruskej agresii voči nášmu najväčšiemu susedovi, ani vo vzťahu k zavraždeniu lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného,“ skonštatoval s tým, že Slovensko tak v očiach spojencov opätovne stratilo.

Fico nás ťahá na Východ

Igor Matovič tvrdí, že stretnutie je v súlade s „nemorálkou“ Blanára. Myslí si, že ruská propaganda premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) pomáhala počas uplynulých troch rokov a v predvolebnej kampani. Označil preto toto stretnutie za poďakovanie a povinnú jazdu. Fico nám podľa neho robí v Európe hanbu.

SaS považuje stretnutie za nepriateľské gesto voči našim spojencom. „Stretnutie Juraja Blanára s človekom, ktorý je okrem iného na sankčných zoznamoch, je len dôkazom toho, že Ficova vláda nás ťahá na Východ,“ uviedol poslanec NR SR Juraj Krúpa (SaS).

Slovensko sa podľa SaS po krokoch vlády Roberta Fica ocitá v čoraz väčšej medzinárodnej izolácii. „Namiesto toho, aby si Juraj Blanár ako minister zahraničných vecí po smrti Alexeja Navaľného predvolal ruského veľvyslanca na Slovensku, ako sme navrhovali v uznesení NR SR, podáva si ruku s najbližším človekom Vladimíra Putina,“ doplnil Krúpa.

🇷🇺🇸🇰 2 марта в г.Анталья «на полях» Анталийского дипломатического форума Министр иностранных дел России С.В.Лавров...

Posted by Russian Foreign Ministry - МИД России on Saturday, March 2, 2024
Zdroj: Facebook

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM