Webnoviny - Svet

Peking je za mierové riešenie iránskej otázky

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

PEKING 25. marca (WEBNOVINY) – Čína vo štvrtok vyzvala, aby sa pokračovalo v mierovom dialógu, ktorý nadviaže na rozhovory o iránskom jadrovom programe. Peking to oznámil prostredníctvom vyhlásenia ministerstva zahraničných vecí po šesťstranných rokovaniach o prípadnom sprísnení sankcií voči Teheránu. Podľa Číny je to najlepšia možnosť, ako vyhovieť všetkým stranám a zaistiť stabilitu v regióne. Peking tiež vyhlásil, že ostáva k dispozícii na konzultácie o tejto otázke pre všetky strany.

Po niekoľkých týždňoch sa obnovili šesťstranné rokovania na tému, ako zastaviť jadrové ambície Iránu. V stredu sa uskutočnila telefonická konferencia medzi vyslancami Číny, Francúzska, Nemecka, Ruska, Spojených štátov a Británie. „Čína vyzýva všetky strany, aby využili svoje dostupné diplomatické možnosti a mierovo, prostredníctvom dialógu a vyjednávania, vyriešili iránsku otázku,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Západné mocnosti, hlavne Spojené štáty a Francúzsko, sa usilujú o prísnejšie sankcie voči Iránu. Čína, ktorá je blízkym spojencom islamskej republiky, v súčasnosti ako jediný člen Bezpečnostnej rady OSN odmieta súhlasiť s tvrdšími sankciami voči Teheránu z dôvodu jeho sporného nukleárneho programu, ktorý podľa Západu zahŕňa snahu o výrobu jadrových zbraní.

SITA/AFP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM