Zo Slovenska

Počas víkendu sa RADIKÁLNE zmení počasie: Pocitová teplota bude -25 °C!

Na väčšine územia Slovenska príde počas víkendu (6. 1. - 7. 1.) k výraznej zmene v počasí.

Ilustračný obrázok k článku Počas víkendu sa RADIKÁLNE zmení počasie: Pocitová teplota bude -25 °C!
Zdroj: Dnes24.sk/Milan Hanzel , www.pexels.com

V nedeľu prenikne do našej oblasti studený arktický vzduch sprevádzaný silným vetrom, ktorý znásobí pocitový chlad. Na sociálnej sieti o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), pričom upozorňuje, že v nedeľu okolo poludnia sa na východe, severe i krajnom západe SR môže pocitová teplota pohybovať na úrovni –7 až –15 stupňov Celzia.

Poriadna zima

„Prúdenie studeného vzduchu bude pokračovať aj v úvode budúceho týždňa, keď do rána bude na severe väčšinou pod –10 stupňov Celzia s pocitovou teplotou –15 až –25 stupňov Celzia na väčšine územia Slovenska,“ oznamujú meteorológovia.

Vysvetľujú tiež, že niektoré lokality, najmä Banskobystrický, Nitriansky kraj a krajný východ Východoslovenskej nížiny, budú v závetrí a studený vzduch sa tam dostane len čiastočne.

„To bude spôsobené tým, že bude veľmi plytký, a tak sa cez pohoria nedostane,“ objasňujú. „Naopak, v lokálnych zníženinách bude prúdenie zosilnené – najmä na východe, krajnom západe, ale aj menších oblastiach, ako Turiec, Popradská kotlina, dolná čas údolia Váhu a podobne,“ uvádzajú.

Nepriaznivé podmienky

Najnepriaznivejšie podmienky budú v pondelok (8. 1.) podľa SHMÚ v Košickej kotline, vo Východoslovenskej nížine, ale aj v oblasti Volovských vrchov a Slovenského krasu.

„V týchto oblastiach očakávame priemernú rýchlosť vetra aj okolo 60 kilometrov za hodinu s nárazmi do 90 kilometrov za hodinu, čo pri teplote okolo –10 stupňov Celzia a aj s možnosťou slabého sneženia bude veľmi nepríjemné, obzvlášť, keď v pondelok pokračuje školský rok,“ konštatujú meteorológovia.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM