TOS Lifestyle

Poklad z doby bronzovej obsahuje materiály, ktoré nie sú zo Zeme: ZÁHADA je konečne vyriešená!

Keď bol v roku 1963 objavený poklad z neskorej doby bronzovej, nikto vtedy ešte netušil, o aký významný nález ide!

Ilustračný obrázok k článku Poklad z doby bronzovej obsahuje materiály, ktoré nie sú zo Zeme: ZÁHADA je konečne vyriešená!
Zdroj: Facebook.com/Museo de Villena

Rok 1963, východné Španielsko. V meste Villena objavili poklad starý 3500 rokov. Sú tam náročne zdobené korunky, figúrky a dva tajomné železné artefakty, náramok a zlatom zdobená dutá pologuľa.

Celá záhada spočíva v tom, že chemické zloženie použitých kovov je viac než nezvyčajné a podľa odborníkov nemôže byť pozemského pôvodu.

Záhada vyriešená

Ako informuje denník Bild, výskumníkom Národného archeologického múzea v Madride sa teraz túto záhadu podarilo definitívne vyriešiť.

Materiál pochádza z vesmíru!

Podstatná je najmä koncentrácia niklu v nálezoch. Prostredníctvom chemickej analýzy a porovnania s inými materiálmi výskumníci potvrdili, že ich chemické zloženie je podobné zloženiu meteoritov.

Nejde o prvý prípad

Okrem zvýšeného obsahu niklu našli v artefaktoch aj zvýšené množstvá iných stopových prvkov, ako je gálium, germánium a ruténium. Tie sú taktiež spojené s určitými typmi meteoritov.

Nejde o prvý takýto prípad. Niečo podobné tu bolo napríklad aj v prípade železnej dýky faraóna Tutanchamóna. V roku 1922 bol nájdený jeho takmer nedotknutý hrob a v ňom sa nachádzala aj dýka. Až o desaťročia neskôr sa dokázalo, že bola vyrobená z kusu meteoritu.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM