TOS Lifestyle

Diéta, ktorá imituje pôst, ale bez HLADOVANIA: Podľa novej štúdie výrazne PREDLŽUJE život!

Drží sa päť dní v mesiaci. Diéta imitujúca pôst bez hladovania znížila účastníkom štúdie biologický vek v priemere o 2,5 roka! 

Ilustračný obrázok k článku Diéta, ktorá imituje pôst, ale bez HLADOVANIA: Podľa novej štúdie výrazne PREDLŽUJE život!
Zdroj: Pixabay.com , Pixabay.com

Hovorí vám niečo FMD diéta? Ide o diétu imitujúcu pôst. Drží sa zvyčajne päť dní v mesiaci, kedy človek prijíma minimum kalórií, približne 50 percent z bežného množstva. Následne sa vráti k svojmu bežnému jedálničku.

Ako to funguje?

Podľa jej „prívržencov“ môže mať táto diéta niekoľko metabolických účinkov, ako je napríklad stimulácia autofágie, čo je proces, pri ktorom telo odstraňuje poškodené alebo zbytočné bunky resp. ich časti či zvýšenie citlivosti na inzulín.

Pomáhať má aj pri redukcii hmotnosti a ochrane pred niektorými ochoreniami.

Prakticky by sa počas diéty nemalo prijímať viac ako tisíc kalórií denne a „oklamať“ tým telo, aby sa v ňom vyvolali procesy ako pri úplnom pôste.

Predlžuje život?!

Podľa novej štúdie publikovanej v Nature Communication­s, ľudia, ktorí dodržiavali FMD diétu, znížili svoj biologický vek v priemere o 2,5 roka! Počas diétnych dní ich jedálniček tvorili najmä rastlinné polievky, energetické tyčinky a nápoje, čaje či rôzne doplnky s vysokým obsahom minerálov, vitamínov a esenciálnych mastných kyselín.

Informoval o tom server Daily Mail s tým, že testy navyše odhalili, že títo ľudia mali nižšie riziko cukrovky, srdcových chorôb a mŕtvice.

„Toto je prvá štúdia, ktorá ukazuje, že intervencia založená na potravinách si nevyžaduje nutne zmeny v stravovaní alebo iné zmeny životného štýlu a napriek tomu môže urobiť ľudí biologicky mladšími," uviedol profesor Valter Longo z University of Southern California v Los Angeles, ktorý vyvinul túto diétu a je tiež hlavným autorom štúdie.

Dôležitá metrika

V rámci nej sa vytvorili dve skupiny ľudí, pričom jednu z nich tvorili tí, čo začali dodržiavať FMD diétu. V oboch skupinách boli muži a ženy vo veku od 18 do 70 rokov. Výskumníci analyzovali vzorky krvi po troch mesiacoch.

Chronologický vek je skutočný vek človeka a biologický vek je to, aké staré sú jeho bunky a tkanivá. Je to dôležitá metrika, pretože ukazuje náchylnosť človeka na choroby.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM