Webnoviny - Svet

Politiken sa ospravedlnil za karikatúry Mohameda

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

KODAŇ 26. februára (WEBNOVINY) – Dánsky denník Politiken sa v piatok ospravedlnil moslimom za to, že zverejnením karikatúr proroka Mohameda v roku 2008 ich mohol uraziť, no uviedol, že uverejnenie kresieb neľutuje. Politiken je prvý dánsky denník, ktorý sa formálne ospravedlnil tým, ktorí sa mohli zverejnením karikatúr cítiť dotknutí. Denník uviedol, že mu je ľúto, ak urazil moslimskú vieru, no zverejnenie karikatúr neľutuje a nevzdáva sa práva opätovne kontroverzné kresby zverejniť.

Publikovanie ospravedlnenia kritizovali politici, podľa ktorých denník podľahol tlaku a obetoval slobodu vyjadrovania, ktorá je považovaná v Dánsku za základný kameň demokracie.

Dvanásť karikatúr proroka Mohameda ako prvý zverejnil dánsky denník Jyllands-Posten v septembri 2005. Kresby, vrátane jednej znázorňujúcej Mohameda s turbanom na hlave v tvare bomby so zápalnou šnúrou, rozhnevali mnohých moslimov na celom svete. V roku 2008, po neúspešnom útoku na jedného z autorov karikatúry, kresby publikovalo približne 20 dánskych novín.

SITA/AFP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM