Politika

Poslanec z Pellegriniho Hlasu zložil v parlamente sľub v kroji: PREČO sa tak vyparádil?

V úvode utorkového rokovania v Národnej rade (NR) SR zložili poslanecký sľub, ujali sa mandátov a zasadli do lavíc aj náhradníci za poslancov, ktorí odišli na pozície v exekutíve.

Ilustračný obrázok k článku Poslanec z Pellegriniho Hlasu zložil v parlamente sľub v kroji: PREČO sa tak vyparádil?
Zdroj: Facebook.com/Michal Bartek

V poslaneckých laviciach patriacich Smeru-SD nahradil Juraja Gedru náhradník Jaroslav Mego, Igora Chomu zas Michal Kapuš a namiesto Igora Melichera prišiel Pavol Goga. Náhradník nastúpil aj miesto Jozefa Smatanu, je ním Peter Sokol.

Ďalší nováčikovia

Náhradníci prišli aj do klubu Hlas-SD. Keďže do exekutívy odišiel náhradník za ministra školstva Tomáša Druckera Ján Hrubý, jeho miesto v parlamente obsadil Zdenko Svoboda. Michala Kaliňáka vystriedala Paula Puškárová, Luciu Kurilovskú zas Michal Bartek a Kamila Šaška Zdenka Mačicová.

Zmeny sa dotkli aj klubu SNS. Miesto Filipa Kuffu mal nastúpiť europoslanec Miroslav Radačovský, ten sa však rozhodol neuplatniť si mandát. Náhradníkom je tak Karol Farkašovský. Štefana Kuffu vystriedala v poslaneckých laviciach Dagmar Kramplová.

Poslanci zložili sľub do rúk predsedu NR SR Petra Pellegriniho (Hlas-SD). Predpísaný sľub znie: „Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života.“

Bartek prišiel v kroji

O rozruch sa postaral hlavne Michal Bartek z Hlasu-SD. Ten skladal sľub v netradičnom o­deve.

„Drahé Slovenky a Slováci, dnes som zložil na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky poslanecký sľub a ujal sa tak mandátu, ktorý mi občania zverili v demokratických parlamentných voľbách. Urobil som tak symbolicky v Myjavskom kroji, ako odkaz na historické zasadnutie Prvej Slovenskej Národnej rady na Myjave v septembri roku 1848, kedy práve tam Štúr, Hurban a Hodža položili základy nášho parlamentarizmu,“ vysvetlil Bartek na sociálnej sieti.

„Pre zaujímavosť, prísť odetý v národnom odeve protokol nášho parlamentu povoľuje. Teraz sa už zúčastňujem rozpravy k Programovom vyhláseniu vlády a začínam naplno pracovať pre našich občanov a napĺňať sľuby, ktoré sme ako strana či ja osobne dali Slovenkám a Slovákom pred voľbami,“ dodal.

KLIKNITE aj na tieto články:

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM