Aktualizované Zo zahraničia

Posledná cesta kráľovnej z Buckinghamského paláca: Ulice lemovali tisíce smútiacich

Rakvu zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. prepravili v stredu popoludní z Buckinghamského paláca do sídla parlamentu, kde ju vystavia na verejnú úctu do pondelkového pohrebu.

Ilustračný obrázok k článku Posledná cesta kráľovnej z Buckinghamského paláca: Ulice lemovali tisíce smútiacich
21
Galéria
Zdroj: TASR/AP

V sprievode ulicami centra Londýna kráčali za lafetou s rakvou Alžbetine deti vrátane kráľa Karola III., informuje TASR na základe správy televízie Sky News.

Rakvu zahalenú v kráľovskej štandarde a s imperiálnou korunou na vrchu viezli na delovej lafete ťahanej koňmi. Ide o poslednú cestu Alžbety II. z Buckinghamského paláca, jej londýnskeho sídla, pripomína stanica BBC.

Členovia kráľovskej rodiny

Počas prevozu znel zvon Big Ben a každú minútu sa z londýnskeho Hyde Parku ozývala delostrelecká salva. Trasu lemovali davy ľudí, ktorí sprievod sledovali v úcte mlčky.

Za rakvou kráčali štyri deti Alžbety II. – kráľ Karol III., princezná Anne a princovia Andrew a Edward. Za nimi boli jej vnukovia vrátane princa Williama a princa Harryho, ako aj ďalší členovia kráľovskej rodiny. Na sprievode sa zúčastnilo tiež približne tisíc príslušníkov armády.

Prečítajte si tiež

Odprevadili ju davy ľudí

Kráľovná manželka Kamila, princezná z Walesu Catherine a vojvodkyne Sophie a Meghan prišli do Westminsterského paláca autom.

Alžbetinu rakvu od 17.00 h miestneho času (18.00 h SELČ) vystavili na štyri dni so štátnymi poctami vo Westminsterskej sále, najstaršej časti sídla britského parlamentu. Otvorená pre verejnosť bude 24 hodín denne až do pondelkového rána – do dňa pohrebu.

V uliciach Londýna sa v stredu od skorého rána zhromažďovali davy ľudí, ktorí chcú zosnulej kráľovnej prejaviť úctu a odprevadiť ju na poslednej ceste. Pred začiatkom verejnej rozlúčky sa vo Westminsterskej sále slúžila krátka anglikánska bohoslužba, po nej sa s kráľovnou rozlúčili členovia parlamentu vrátane novej premiérky Liz Trussovej.

Kilometrové rady

Úrady varovali, že ľudí počas čakania na poslednú rozlúčku s kráľovnou čaká skúška vytrvalosti. Zástup čakajúcich môže mať až osem kilometrov. Smútiaci sa pred britským parlamentom začali zhromažďovať už od ôsmej hodiny ráno, časť z nich tam strávila celú noc vybavená dekami, kempingovými stoličkami, stanmi a pršiplášťami. V stredu večer dosahoval zástup čakajúcich takmer päť kilometrov.

Rozlúčku sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia. Očakáva sa, že s kráľovnou sa príde rozlúčiť „oveľa viac“ ako 200.000 ľudí, ktorí sa v roku 2002 lúčili s kráľovnou matkou.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Sprievod s rakvou kráľovnej Alžbety II.
21
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM