Recept na dnes

POSTUP na pečené gaštany v rúre: Ako si ich pohodlne pripraviť a upiecť doma?

Delikátna pochúťka a zároveň vitamínová bomba. Nechajte rozvoňať svoju kuchyňu a upečte si doma gaštany. Ich sezóna je v plnom prúde.

Ilustračný obrázok k článku POSTUP na pečené gaštany v rúre: Ako si ich pohodlne pripraviť a upiecť doma?
8
Galéria

Vedeli ste, že gaštany majú taký vysoký obsah vitamínu C, že je možné ho porovnávať s citrónom? Vďaka dôležitému tanínu dokonca pomáhajú zabraňovať rakovine, tanín je tiež dôležitým antioxidantom. V gaštanoch možno tiež nájsť aj vitamíny A, C, B, E, K, množstvo kalcia, bielkovín, draslíku či železa.

A okrem toho sú mimoriadne chutné a upečiete si ich aj v pohodlí domova.

Dbajte na čerstvosť

Pripraviť si gaštany doma je pomerne jednoduché, no napriek tomu treba dodržať pár zásad, vďaka ktorým sa vám určite podaria.

Dôležitou vecou je už samotná kúpa surových gaštanov, kedy je dobré si každý jeden kúsok prezrieť, či nie je príliš vysušený alebo naopak, nejaví známky hniloby.

Gaštany by sme nemali dlhodobo skladovať v chladničke a ak, tak nie v mikroténovom vrecku, radšej voľne uložené. Ideálna doba skladovania je maximálne dva týždne, ale vždy je lepšie upiecť si gaštany bezprostredne po kúpe.

Predvarenie je dôležité

Na to, aby boli gaštany dobre upečené, chutné a neboli vysušené, je potrebné dať ich pred pečením predvariť na približne 11 až 12 minút.

Takto predvarené gaštany necháme vychladnúť, opatrne ich narežeme a to tak, že na hornej časti urobíme dva priečne rezy v dĺžke asi 2 centimetre.

Vznikne tak akýsi krížik, ktorý sa postará o to, aby sa nám gaštany v rúre pekne otvorili a išli aj jednoducho oddeliť od škrupinky. Po upečení sa tak budú ľahšie lúpať.

Dobrú chuť!

Takto pripravené gaštany dáme na plech a vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme bez ventilátora ďalších 15 až 20 minút. Podlejeme trochou vody, zvrchu prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme ešte pár minúť „zapariť“.

To, že sú gaštany hotové, budeme vedieť podľa nezameniteľnej vône, ktorá sa bude šíriť kuchyňou a samozrejme podľa vzhľadu, pričom gaštany musia byť upečené „do zlatava“.

Ak gaštany zabudneme v rúre dlhšie, alebo ich budeme piecť s ventilátorom, môže sa ľahko stať, že ostanú tvrdé a vysušené.

Milujete gaštany aj v inej podobe? Využiť ich môžete aj netradične. Vašich blízkych potešíte cheesecakeom z pečených gaštanov a javorového sirupu. Recept nájdete TU.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Začítajte sa do ďalších zaujímavých tém

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM