Webnoviny - Svet

Pre slovenskú diplomaciu sa začína nová éra

WEBNOVINY.SK

Martin Bútora Foto: SITA/Michal Burza BRATISLAVA 14. októbra (WEBNOVINY) – S nástupom vládnej garnitúry Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) sa v slovenskej zahraničnej politike začína nová éra. Také je hodnotenie expertov Inštitútu pre verejné otázky, ktoré vyplýva z IVO Barometra za tretí štvrťrok 2010. „Slovenská reprezentácia vzbudila pozitívne očakávania z hľadiska zreteľnej a jasnej politiky, ktorá opustí vody národného populizmu, ktoré do vnútornej i zahraničnej politiky vnášala SNS,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii Bútora.

Situáciu však Slovensku skomplikoval odmietavý postoj k pôžičke Grécku. Nepodporili sme ju ako jediná krajina z európskej dvadsaťsedmičky. Podľa Bútoru to môže mať pre krajinu následky. Domnieva sa, že slovenskí politici pri hlasovaní o pôžičke Grécku podcenili význam politickej solidarity. „Ak sa v komplikovanej situácii v citlivom probléme lídri EÚ koniec koncov dohodnú na istom riešení, hoci sami ho ani zďaleka nepovažujú za ideálne, je prejavom politickej solidarity, keď to každý členský štát vezme do úvahy,“ uviedol Bútora s tým, že Bratislava dbala najmä na svoje vnútropolitické argumenty.

Bútora oceňuje prvé kroky novej garnitúry smerom k zlepšeniu susedských vzťahov s Maďarskom. Zmena podľa neho nastala už príchodom strany Most-Híd do vlády, keďže bugárovci zastupujú aj záujmy maďarskej národnostnej menšiny. Pozitívne hodnotí IVO stretnutie premiérky Ivety Radičovej s maďarským premiérom Viktorom Orbánom a oživenie zmiešaných komisií či stretnutie šéfa diplomacie Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) so všetkými tromi najvyššími maďarskými ústavnými činiteľmi. „Pokúsil sa aj o symbolické gesto tým, že sa zúčastnil na budapeštianskom maratóne,“ poznamenal Bútora. Dodal, že je otázkou, nakoľko sa tieto ústretové kroky stretnú s reakciou na strane Maďarska a ako zareagujú krajiny pri riešení problematiky dvojakého občianstva.

Obnova hodnotovej zahraničnej politiky, ktorú avizoval minister Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS), podľa IVO nie je len frázou. „Videli sme to na Dzurindovom stanovisku k udeleniu Nobelovej ceny čínskemu disidentovi Liouovi Siao-poovi,“ povedal Bútora. Pripomína, že Dzurinda bol medzi 51 poslancami, ktorí vo februári podporili nomináciu tohto čínskeho disidenta na Nobelovu cenu mieru. SR tiež deklarovala, že sa pri rokovaní o rozpočte na obdobie 2014 – 2020 bude sústreďovať na vzdelávanie, výskum, vývoj a inovácie, tiež že bude podporovať posilnenie energetickej bezpečnosti a pokles emisií. V rovnakých oblastiach chce spolupracovať s USA. „To sú nové tóny, otázka je, nakoľko sa to podarí naplniť,“ konštatuje Bútora.

Pre slovenskú diplomaciu sa podľa IVO skončila éra „špeciálnych“ vzťahov s Ruskom, na ktorých staval najmä bývalý premiér Robert Fico (Smer-SD). Ten odmietal dovtedajšiu údajnú orientáciu Slovenska na USA a Západ. Bútora hovorí, že zloženie novej koalície naznačuje zreteľnejšiu spoluprácu s NATO, čo sa prejaví najmä našou účasťou na vojenských operáciách v Afganistane. Slovensko zostáva naklonené k ďalšiemu rozširovaniu EÚ aj NATO a naďalej bude podporovať integračné ambície krajín západného Balkánu. Bútora vidí šancu Slovenska zúročiť visegrádsku spoluprácu. Jednoročné slovenské predsedníctvo vo V4, niektoré spoločné záujmy jej členov, ako aj nadchádzajúce predsedníctva Maďarska a Poľska v EÚ podľa neho otvárajú priestor pre intenzívnejšiu spoluprácu V4.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM