Webnoviny - Svet

Prechod obchodných radcov pod MZV odsúhlasili

WEBNOVINY.SK

Ministerstvo zahraničných vecí Foto: BRATISLAVA 13. októbra (WEBNOVINY) – Obchodní radcovia pod ministerstvom zahraničných vecí (MZV), zmenené názvy troch ministerstiev či nové kompetencie podpredsedu vlády pre ľudské práva patria k zmenám v novele kompetenčného zákona, ktorú v stredu poslanci definitívne schválili. Najväčšiu kritiku z radov opozície si vyslúžil prechod obchodných radcov spod rezortu hospodárstva pod diplomaciu. Tento krok sa uskutoční k 1. januáru budúceho roka a na ministerstvo zahraničných vecí prejdú aj práva a povinnosti vyplývajúce zo štátnozamestna­neckých vzťahov, z pracovnoprávnych vzťahov a z iných právnych vzťahov zamestnancov obchodno-ekonomických oddelení, ako aj majetok štátu slúžiaci obchodným radcom.

Ministerstvo kultúry a cestovného ruchu, ktoré ponesie po novom názov ministerstvo kultúry, už nebude mať na starosti cestovný ruch a koordináciu využívania finančných prostriedkov z fondov Európskej únie. Táto agenda prejde pod ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií, ktoré sa po novom bude volať ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Okrem toho by mal mať rezort kompetencie aj v oblasti stavebnej výroby a stavebných výrobkov, tvorby a uskutočňovania bytovej politiky a poskytovania štátnej prémie k stavebnému sporeniu ako aj v oblasti verejných prác, stavebného poriadku a územného plánovania okrem ekologických aspektov.

Súčasné ministerstvo hospodárstva a výstavby SR, ktoré bude po novom Ministerstvom hospodárstva SR, by malo v rámci svojej pôsobnosti v oblasti zahraničného obchodu zastrešovať aj obchodovanie s vojenským materiálom, kompetenciu preberie od rezortu obrany.

Novela zákona ruší Radu vlády pre vedu a techniku a Radu vlády pre prevenciu kriminality ako stálych poradných orgánov a súčasne ako stály poradný orgán vlády zriaďuje Radu vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Väčšina navrhovaných zmien bude platiť od 1. novembra.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM