Webnoviny - Svet

Prezident podporil zmeny pri likvidácii poisťovní

WEBNOVINY.SK

Ivan Gašparovič Foto: SITA BRATISLAVA 24. marca (WEBNOVINY) – Lekári a nemocnice sa od mája tohto roka jednoduchšie dostanú pri likvidácii zdravotnej poisťovne k peniazom, ktoré by im prípadne dlžila. Vyplýva to z novely zákona o zdravotných poisťovniach, ktorú podpísal prezident Ivan Gašparovič. Podľa rezortu zdravotníctva prax ukázala, že doterajšia legislatíva nezohľadňovala špecifické podmienky likvidácie zdravotných poisťovní. Novela zákona upravuje taký postup likvidácie poisťovne, ktorej cieľom je prijímať a vymôcť pohľadávky likvidovanej poisťovne a prednostne z nich uspokojiť záväzky voči poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Na úhradu záväzkov zdravotnej poisťovne v likvidácii je pritom likvidátor, menovaný a odvolávaný súdom na návrh Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, oprávnený použiť prostriedky získané na dlžnom poistnom s povinnosťou úhrad tých pohľadávok, ktoré vznikli v dôsledku poskytovania zdravotnej starostlivosti. Cieľom novely je, aby peniaze odvedené platiteľmi na verejné zdravotné poistenie pokrývali náklady poskytovateľov. Ak by boli všetci poskytovatelia uspokojení a likvidačný zostatok by bol menší, ako sú záväzky k iným veriteľom, je to dôvod na vyhlásenie konkurzu. Jediný orgán, ktorý môže podať na súd návrh na vyhlásenie konkurzu, je úrad pre dohľad.

Novelou sa zároveň ruší doterajší inštitút dočasného prevodu poistného kmeňa. Prevod sa po novom uskutoční vždy na základe rozhodnutia úradu pre dohľad, a to bezplatne na zdravotnú poisťovňu, kde je akcionárom ministerstvo zdravotníctva. Poistenec bude mať následne možnosť v zákone určenom termíne zmeniť poisťovňu, takže jeho právo na slobodnú voľbu nebude dotknuté, len bude na určitú dobu regulované pre potreby zabezpečenia kontinuálnej zdravotnej starostlivosti.

Podpis prezidenta tiež pribudol pod novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Označovanie nemocníc za fakultné alebo univerzitné tak bude mať od júna svoje pravidlá. Označenie fakultná nemocnica bude môcť mať zariadenie, ktoré bude mať uzatvorenú zmluvu s vysokou školou a bude uskutočňovať výučbu zdravotníkov vo vysokoškolských nelekárskych odboroch. Označenie univerzitná nemocnica bude môcť mať zariadenie vtedy, ak bude mať uzatvorenú zmluvu s univerzitnou vysokou školou a bude uskutočňovať výučbu lekárov. Novela zákona tiež upravuje postavenie komory ako účastníka v konaní o dočasné pozastavenie a zrušenie povolenia. Ustanovuje tiež povinnosť členov komôr uhrádzať riadne a včas členský príspevok. Pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí sú držiteľmi licencie na výkon samostatnej zdravotníckej praxe, určuje povinnosť uzatvoriť zmluvu o poistení zodpovednosti za škodu.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM