Správy Politika

Prezidentka sa chystá na sklonku svojho mandátu navštíviť Ukrajinu. Čo bude robiť ĎALEJ?

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa chystá na sklonku svojho mandátu navštíviť Ukrajinu.

Ilustračný obrázok k článku Prezidentka sa chystá na sklonku svojho mandátu navštíviť Ukrajinu. Čo bude robiť ĎALEJ?
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Hlava štátu to avizovala v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

Rozlúčka

„Je to náš sused, navštevujem všetky susedné krajiny v rámci rozlúčkových návštev,“ povedala Čaputová. Naznačila, že návšteva by mala obsahovať stretnutia s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, predsedom ukrajinskej vlády a predsedom parlamentu.

„Pôjde o klasický formát návštevy, tak ako to bolo v minulosti,“ podotkla.

Aké má ďalšie plány?

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje. Svoje miesto chce vnímať predovšetkým na Slovensku.

„Pokúsim sa byť užitočná vo verejnom priestore, nie v politike,“ ozrejmila Čaputová. Pôsobiť chce ako aktívny občan v oblastiach, kde má nejaký typ poznania. Nebude sa vracať k advokátskej pra­xi.

Poukázala na to, že prezident nie je prezidentom vlády, ale občanov SR. Je podľa nej zdravé, aby mala hlava štátu vysokú mieru vnútornej slobody a nezávislosti.

„Je správne a úplne normálne určité pnutie medzi vládou a prezidentom,“ poznamenala. Úradu však podľa nej patrí aj snaha o konštruktívnu spoluprácu s vládou. Informovala o tom, že s jej novým nástupcom Petrom Pellegrinim sa už vzhľadom na praktické veci stretla.

S Harabinom sa nestotožňuje

Nestotožňuje sa s naratívom, že by zasadnutia Európskej rady a iných formátov s našimi spojencami boli vojnovými radami. Všetci si podľa nej želajú mier. Teší ju konsenzus s vládou na tom, že Rusko je agresorom v prípade vojny na Ukrajine.

Hlava štátu v relácii ďalej uviedla, že sa stotožňuje s hlasmi, ktoré nesúhlasia s prípadnou nomináciou Štefana Harabina do Súdnej rady SR. „Ja si myslím, že asi všetci rozumieme prečo, a tak je to správne,“ podotkla.

V súvislosti so spôsobom prerozdelenia niektorých prokurátorov zrušeného Úradu špeciálnej prokuratúry na netrestné úseky Generálnej prokuratúry SR hovorila o signáloch, že nemusí byť využitý ich odborný potenciál, keďže sa sústredili na trestnú agendu.

FOTO: Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila Ukrajinu
3
Galéria
Zdroj: TASR/Kancelária prezidenta SR

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM