ELA Správy Rôzne

Prinesie kolaps na ropnom trhu lacnejšie tankovanie a zníži ceny potravín na Slovensku?

Pád cien ropy na rekordné minimá tlačí nielen na pokles cien benzínu a nafty.

Ilustračný obrázok k článku Prinesie kolaps na ropnom trhu lacnejšie tankovanie a zníži ceny potravín na Slovensku?
Zdroj: TASR

Kolaps cien na ropnom trhu pokračuje. Na začiatku stredajšieho (22. apríla) obchodovania bola pod tlakom predovšetkým severomorská ropa Brent, ktorej cena dočasne klesla pod 16 USD (14,76 eura) za barel (159 litrov) a dostala sa na najnižšiu úroveň od konca 90. rokov minulého storočia.

Lacnejší benzín i potraviny?

Cena ropy v posledných týždňoch zažíva nestabilné obdobie. V pondelok (20. 4.) sa trh s ropou v USA doslova zrútil, keď ceny boli prvýkrát v histórii záporné.

Májový kontrakt na americký typ ropy WTI v pondelok prudko poklesol o vyše 300 % až na –37,63 USD (-34,65 eura) za barel (159 litrov).

V utorok sa vrátila cena späť do pozitívneho teritória, jej hodnota s dodaním v máji je však stále extrémne nízka, pohybuje sa okolo 1,50 USD. Oslabuje aj severomorská ropa Brent, keď cena s dodávkou v júni dosiahla 25,29 USD/barel. Pokles ceny ropy prinesú v nasledujúcich týždňoch lacnejší benzín a ovplyvní aj ceny potravín.

„Vývoj na trhu s ropou má dosah aj na slovenského spotrebiteľa. A to nielen na nižšie ceny benzínov a nafty, ale aj na spomalenie zdražovania potravín,“ uviedla analytička Wood & Company Eva Sadovská.

Prudký pád ceny americkej ropy WTI však priamo ceny palív na Slovensku neovplyvní. Tie sa na našich čerpacích staniciach odvíjajú od jedno- až dvojtýždňových priemerných cien palív na rotterdamskej burze, kde sa obchodujú palivá z ropy Brent.

Pod euro?

Hoci sa od začiatku roka ceny palív znížili o 15 – 17 %, nedá sa podľa Sadovskej vylúčiť ani ich ďalší pokles až k úrovni jedno euro za liter.

„Ak by sa tak stalo, na Slovensku by išlo o vyše 11-ročné minimum. Naposledy bola totiž cena za liter 95-oktánového benzínu nižšia ako jedno euro v januári a na začiatku februára 2009. "Vtedy nízke ceny pohonných látok, ale aj ropy, súviseli s hospodárskou krízou vo svete,“ pripomenula analytička.

Rekord v cene

Aktuálne ceny ropy sa už podľa Sadovskej prejavili napríklad aj na indexe svetových cien potravín Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), ktorý v marci oproti februáru výraznejšie klesol.

„Potraviny je potrebné vyrobiť a do obchodov prepraviť. Preto neodmysliteľnou súčasťou ich cenotvorby je aj vývoj cien energií a pohonných látok,“ ozrejmila Sadovská.

Analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová upozornila, že svetová cena ropy je celkovo na rekordne nízkych úrovniach. Ani dohoda organizácie štátov vyvážajúcich ropu (OPEC) a ich spojencov na čele s Ruskom, že v máji a júni znížia ťažbu o 9,7 milióna barelov denne, viditeľnejší rast cien ropy nepriniesla.

„Aj v ropnom svete dominujú obavy ohľadom vplyvu pandémie ochorenia COVID-19 na globálne hospodárstva a s tým súvisiaci dopyt po rope. Momentálne totiž svet nepotrebuje ropu v takom množstve, ako zvyčajne,“ uviedla Muchová.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM