Aktualizované Prokop Slováček Správy

Prípad Kaliňák – Rybanič: Môže verejný záujem prevýšiť bankové tajomstvo?

Pracovník Tatra banky Filip Rybanič, ktorý si pozrel účty ministra vnútra Roberta Kaliňáka, by mal byť braný ako oznamovateľ nekalých praktík.

Ilustračný obrázok k článku Prípad Kaliňák – Rybanič: Môže verejný záujem prevýšiť bankové tajomstvo?
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa právnik Pavla Nechalu, ktorý spolupracuje s mimovládnou organizáciou Transparency International Slovensko ide v prípade Rybaniča o tzv. whistleblowing (informátor, oznamovateľ).

„Jeho informácie sa zatiaľ javia ako veľmi dôležité pre verejnú diskusiu,“ skonštatoval Nechala. Verejný záujem môže byť v tomto prípade vyšší ako dodržanie bankového tajomstva. Medializácia bankových prevodov na Kaliňákovom účte, ako aj na účte bývalého ministra dopravy Jána Počiatka, ktoré ukazujú prepojenia na podnikateľa Ladislava Bašternáka podozrivého z daňových podvodov, spôsobila napätie na politickej scéne.

Diery v našich zákonoch

Nechala vysvetlil, že možno diskutovať o postupe bankového úradníka, ktorý nevyužil najprv interné vnútrofiremné oznamovacie mechanizmy a svoje zistenia oznámil banke až následne.

„Jeden z nedostatkov slovenského zákona na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti je, že v ňom chýba možnosť externého oznamovania,“ uviedol právnik s tým, že viaceré zahraničné úpravy ju poskytujú.

PREČÍTAJTE SI AJ: Najznámejší bankový úradník Filip Rybanič tvrdí: Nekonal som na politickú objednávku

Podľa riaditeľa Transparency International Slovensko Gabriela Šípoša je v prípadoch, ako bol Rybaničov, dôležitý kontext. Vysvetlil, že whistleblower tu porušuje nejaké formálne záväzky, alebo i zákon – v tomto prípade bankové tajomstvo. Šípoš to považuje za krajné riešenie, ak neexistuje iný legálny spôsob, pričom konanie oznamovateľa musí priniesť veľký benefit z hľadiska spoločnosti.

Beztrestnosť politikov

„Ak sa pozriete na Slovensko, kde vládne beztrestnosť top politikov, tak je ľahko predstaviteľné, že niektorí ľudia sa budú uchyľovať k tomuto riešeniu, lebo asi nie je šanca, že banka bude bojovať s ministrom vnútra, alebo žeby polícia, na ktorú má minister vnútra vplyv, vec vyšetrila,“ domnieva sa Šípoš. „To však ani náhodou nedáva právo hocikomu porušovať zákony s cieľom, že chce niečo vypátrať na politikov,“ zdôraznil.

Kauza hýbe Slovenskom

Rybaniča, ktorý je asistentom poslanca Jozefa Rajtára (SaS), zatkla 10. júna Národná a kriminálna agentúra. Za porušenie bankového tajomstva mu hrozí až osemročné väzenie. Predstavitelia SaS označili jeho konanie za akt vlastenectva.

Minister vnútra ho naopak odmietol. Asistent poslanca podľa neho konal s úmyslom poskytnúť informácie médiám. „Je za hranicou akceptovateľnosti, že sa politická strana v spolupráci s niektorými novinármi neštíti v rámci politického súboja spáchať trestný čin," uviedol Kaliňák vo svojom stanovisku.

PREČÍTAJTE SI AJ: Roberta Kaliňáka ste poslali na politický dôchodok. Smer na odstúpenie dôvod nevidí

Je to rozpad štátu

Filip Rybanič, asistent opozičného poslanca Jozefa Rajtára, si v banke pozrel podstatne viac informácií, ako len účet ministra vnútra Roberta Kaliňáka a exministra Jána Počiatka. Povedal to dnes v diskusii TA3 V politike premiér Robert Fico. Informácie má zo svojej komunikácie s touto bankou.

Rybaničovo konanie, ako aj jeho označenie za akt vlastenectva, odsúdil. „Je to rozpad štátu,“ vyhlásil Fico na adresu chvál na porušenie bankového tajomstva. Kaliňák má ďalej dôveru Fica a celého Smeru-SD.

Obvinenia sú vymyslené

Obvinenia voči mne sú vymyslené a zatiaľ žiadne z indícií opozície sa nepotvrdili, všetky som vyvrátil. V dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedol minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý tvrdí, že v prípade kauzy Bašternák nebol predložený jediný dôkaz, že by zasahoval do vyšetrovania. „Rovnako platí, že žiadne peniaze od Bašternáka, jeho firiem, som priamo či sprostredkovane nikdy neprijal, preto žiadne podozrenie nie je,“ skonštatoval minister.

FOTO: internet, Tasr

Robert Kalinak
17
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM