Aktualizované Správy

Roberta Kaliňáka ste poslali na politický dôchodok. Smer na odstúpenie dôvod nevidí

Opozícia volá po odchode Roberta Kaliňáka z funkcie, o vyvodení zodpovednosti hovoril i prezident Andrej Kiska. Bude stáť kauza Bašternák Kaliňáka hlavu? Naši čitatelia majú jasno.

Ilustračný obrázok k článku Roberta Kaliňáka ste poslali na politický dôchodok. Smer na odstúpenie dôvod nevidí
Zdroj: TASR

Smer mu však stále dôveruje. O odstúpení vraj nemôže byť ani reči. Mal by minister vnútra Robert Kaliňák odstúpiť pre podozrenia v kauze podnikateľa Ladislava Bašternáka? Čitatelia siete portálov Dnes24.sk majú jednoznačný názor. Ako však býva na Slovensku zvykom, po voľbách sú „hlasy nevypočuté“.

Zapochybovala Beňová?

„Situácia na Slovensku je veľmi silno vyhrotená a my ako najsilnejšia strana by sme mali konečne urobiť rozhodnutie, ktoré ju upokojí. Inak riskujeme naozaj veľa. Nie individuálne, lebo nahraditeľný je každý človek, ale pre celú krajinu,“ povedala dnes europoslankyňa za Smer-SD Monika Flašíková-Beňová.

V médiách sa už skôr objavili informácie, že podľa niektorých poslancov Smeru by mal Kaliňák odstúpiť z funkcie. Naopak, podľa premiéra Roberta Fica nie. Myslí si, že dôkazy, ktoré by svedčili proti Kaliňákovi, neexistujú.

Mohlo by vás zaujímať: Robert Feši Kaliňák: Syn námorníka, ktorý pláva v politických vodách už takmer 20 rokov

Strana ho podržala

Všetkých 49 poslancov Smeru-SD stojí za ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Po dnešnom rokovaní poslaneckého klubu najsilnejšej vládnej strany to novinárom povedal jeho šéf Martin Glváč. Na rokovaní klubu boli aj premiér a predseda strany Robert Fico a Kaliňák, k novinárom však neprišli.

„Po tom, čo sme si ho vypočuli a videli dôkazy, aké nám predložil, považujeme v danom momente túto kauzu za mediálnu a veľmi spolitizovanú,“ povedal Glváč. Trvá na tom, že Kaliňák nikdy nezasahoval do vyšetrovania. „To nám aj dokázal. Pána Bašternáka nevidel možno štyri roky. Ukázal nám bankové účty a mne a našim kolegom to momentálne stačí,“ uistil.

Aj ja Bašternáka poznám

Glváč zároveň priznal, že aj on podnikateľa Ladislava Bašternáka pozná. „Veľakrát som ho stretol na Donovaloch,“ uviedol s tým, že nemajú nijaký vzťah a nevie, kedy sa naposledy videli.

Koalícia chce podľa jeho slov pripraviť súbor opatrení, aby sa do budúcna takéto pochybnosti neobjavovali. „Podozrenia môžu byť vždy, ale nemožno robiť procesy tak, že médiá a opozícia sú zároveň vyšetrovatelia, prokurátori a sudcovia. Musíme veriť orgánom činným v trestnom konaní“ zdôraznil Glváč.

Výbor koná, Kiska vyzýva na slušnosť

Na Kaliňáka si posvieti aj parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorý voči nemu začal konanie. Dôvodom sú údajne nekompletné majetkové priznania z rokov 2013, 2014 a 2015.

Prezident Andrej Kiska sa priamo nevyjadril, či by mal Kaliňák odsútpiť. Vyzýva však na gesto slušnosti. „Vyvodenie politickej zodpovednosti nie je riešením žiadnej kauzy, ale len obyčajným gestom slušnosti, ktoré má upokojiť verejnosť a umožniť zodpovedným inštitúciám pracovať," vyhlásil na parlamentnej pôde, kde vystúpil s pravidelnou správou o stave republiky.

Čítajte aj: Kaliňák sa ešte má čo učiť, už chýbajú len milióny eur v igelitkách, píše česká tlač

Opozičná rada je v názore na zotrvanie Kaliňáka vo funkcii zajedno – z ministerského kresla by mal odísť. Po neúspešnom pokuse o vyslovenie nedôvery plánuje skúsiť to znova. Ak Kaliňák neodíde, v pondelok chystá verejný protest pred luxusným komplexom Bonaparte v Bratislave, kde býva premiér Fico.

Podpredseda vlády a minister vnútra čelí kritike za prepojenie s podnikateľom Ladislavom Bašternákom, ktorý je podozrivý z daňových podvodov. Opozícia ho viní, že kryl ich vyšetrovanie. Kaliňák po tlaku opozície i médií priznal, že kúpil podiel od Bašternáka.

Ako ste hlasovali

Naši čitatelia majú v otázke Kaliňáka jasno. Minister vnútra by mal odstúpiť podľa väčšiny z nich – za jeho odchod z funkcie hlasovalo 86,9 percenta ľudí. Naopak, zvyšných 13,1 percenta si nemyslí, že by sa mal podpredseda najsilnejšej vládnej strany vzdať ministerského kresla.

Výsledky hlasovania: HLASUJTE: Mal by minister vnútra Robert Kaliňák odstúpiť?

Robert Kalinak
17
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM