Zo Slovenska

PRIPLATÍME si za malinovky? Ministerstvo pripravuje DAŇ zo sladených nápojov!

Je to definitívne! Ministerstvo plánuje zdaniť sladené nápoje. Čo zatiaľ vieme?

Ilustračný obrázok k článku PRIPLATÍME si za malinovky? Ministerstvo pripravuje DAŇ zo sladených nápojov!
Zdroj: Pexels.com , Pexels.com

Nová vláda vo svojom programovom vyhlásení avizovala niekoľko plánovaných zmien. V časti o daniach sa píše „Zvyšovaním daní z tabaku a liehu bude vláda bojovať s negatívnymi externalitami. V tomto kontexte zváži aj zavedenie dane zo sladených nápojov.“

Už v budúcom roku

Zdá sa, že zdanenie sladených nápojov myslia vážne. Na príprave novej dane už začalo pracovať ministerstvo financií. Vyplýva to zo zverejnenej predbežnej informácie.

Za sladené nápoje by sme si tak mohli priplatiť už v budúcom roku. Podľa zverejnených materiálov je predpokladaný termín začatia pripomienkového konania február 2024.

Cieľom je podľa predbežnej informácie motivácia spotrebiteľov k zdravšiemu spôsobu života. „Redukcia nadmernej spotreby sladených nápojov vo veľkej miere prispieva k zníženiu negatívnych dôsledkov na zdravie a tým v konečnom dôsledku aj k zníženiu nákladov na zdravotnú starostlivosť. Tieto náklady totiž nenesú len samotní spotrebitelia, ale nepriaznivo ovplyvňujú aj verejné zdroje, z ktorých je zdravotníctvo financované,“ píše sa v materiáloch.

Nastupuje nový trend

Materiál sa odvoláva aj na trend zavádzania „daní z nezdravých potravín a nápojov“ vo viacerých krajinách Európy a sveta, pričom podobné dane už malo zaviesť vyše 50 krajín.

„Daň zo sladených nealkoholických nápojov bude mať charakter nepriamej dane zo spotreby, pričom miera zdanenia sa bude odvíjať od obsahu použitého sladidla v nápoji. Jej zavedením v rámci konsolidačného úsilia dôjde k zabezpečeniu finančných zdrojov potrebných na financovanie verejných politík,“ uviedol rezort financií.

Zhoršujú zdravie

Ministerstvo pripomína, že v súčasnosti podobná daň na Slovensku neexistuje. „Tieto nápoje však významnou mierou prispievajú k zhoršovaniu zdravotného stavu ich spotrebiteľov, v dôsledku čoho následne vyvolávajú vznik negatívnych externalít v podobe dopadov na zdravotný či sociálny systém, ako aj na ekonomickú produktivitu,“ dodáva.

Potravinárska komora Slovenska nedávno varovala pred novými daňami z potravín a nápojov. Voči ich zavádzaniu sa desať potravinárskych samospráv ohradilo formou listu, ktorý bol adresovaný premiérovi Robertovi Ficovi.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM