Zo Slovenska

Prístup k čistej vode nemá každý: Bez VODOVODU sú desiatky tisíc Slovákov

Slovenské domácnosti napriek tomu patria k tým šťastným na svete, nakoľko výrazná väčšina z nich má pohodlný prístup k čistej vode.

Ilustračný obrázok k článku Prístup k čistej vode nemá každý: Bez VODOVODU sú desiatky tisíc Slovákov
Zdroj: Dnes24.sk , Unsplash.com

Viac ako 1,9 milióna bytov na Slovensku má vodovod v byte. Predstavuje to 85,37 percenta zo všetkých slovenských bytov. Vyplýva to z Národnej analytickej správy Štatistického úradu (ŠÚ) SR na základe zistení a dát Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021. TASR o tom informovala hovorkyňa pre SODB Jasmína Stauder pri príležitosti piatkového (22. 3.) Svetového dňa vody, ktorý sa oslavuje od roku 1993.

Tisíce ľudí bez vodovodu

„Slovenské domácnosti tak patria k tým šťastným na svete, nakoľko výrazná väčšina z nich má pohodlný prístup k čistej vode. Vodovod v byte z vlastného zdroja má 235 640 bytov, čo predstavuje viac ako 10,5 percenta bytov,“ uviedla Stauder.

Podotkla, že bez vodovodu sú na Slovensku skoro dve percentá bytov, teda vyše 45-tisíc. Najmenej ich je v Bratislavskom kraji a, naopak, najviac bytov bez vodovodu je v Prešovskom a Banskobystric­kom kraji.

Zároveň hovorkyňa ozrejmila, že prístup k vode vždy neznamená prípojku z verejnej siete. „Byty môžu mať prístup k vode aj z vlastného zdroja. V tomto kontexte je v SR prístup k vode v bytoch veľmi dobrý, viac ako 85 percent domácností má doma k dispozícii čistú vodu,“ dodala. Tiež vodovodnú prípojku z verejnej siete má na Slovensku podľa nej 67 percent domov a takmer 16 percent domov má vlastnú.

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM