Krimi

Prvá Slovenka obžalovaná z terorizmu dostala PODMIENKU, domov k deťom však NEJDE

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) uznal obžalovanú Renátu D. za vinnú z prečinu ohrozovania mravnej výchovy mládeže a uložil jej dvojročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na tri roky.

Ilustračný obrázok k článku Prvá Slovenka obžalovaná z terorizmu dostala PODMIENKU, domov k deťom však NEJDE
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. „Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor podal odvolanie čo do výroku o právnej kvalifikácii, ako aj čo do trestu, o ktorom rozhodne Najvyšší súd SR. Obžalovaná si ponechala zákonom stanovenú lehotu na vyjadrenie,“ uviedla Kudjáková.

Súd zároveň rozhodol o prepustení obžalovanej z väzby na slobodu, prokurátor proti tomu podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR.

„Sťažnosť prokurátora má odkladný účinok, čo znamená, že obžalovaná ostáva vo väzbe do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR,“ dodala hovorkyňa.

Renátu D. obžalovali pre obzvlášť závažné zločiny založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny, vojnového bezprávia a prečin ohrozovania mravnej výchovy mládeže.

Podľa obžaloby mala spolu s manželom vychovávať obe deti v duchu ideológie radikálneho islamu po tom, ako sa na prelome rokov 2014 a 2015 dostala na územie Sýrie, kde mal byť jej manžel-lekár súčasťou teroristickej organizácie Islamský štát (ISIS).

Na Slovensko ju spolu s deťmi vo februári dopravil z Iraku vládny špeciál repatriačným letom. Hneď ju zadržali a vzali do väzby. Tvrdí, že je nevinná a obžaloba nedôvodná.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM