ELA Rôzne

PRVÉ INFO: Orkán Zoltán je na dosah, bude páchať aj škody. Kedy dorazí na Slovensko?

Do Európy sa ženie ďalšia víchrica, respektíve skôr orkán, ktoré ovplyvní predvianočné počasie a zasiahne aj naše územie.

Ilustračný obrázok k článku PRVÉ INFO: Orkán Zoltán je na dosah, bude páchať aj škody. Kedy dorazí na Slovensko?
Zdroj: Facebook.com/Polícia SR - Prešovský kraj

Z Atlantiku sa do Európy ženie ďalšia víchrica, ktorá tentoraz prinesie veľmi veterné počasie do celej Európy a keďže dôjde k výraznému tlakovému kontrastu, tak poryvy vetra budú veľmi silné, informuje iMeteo.sk.

Zoltán napácha škody

Sila vetra bude natoľko mohutná, že sa očakávajú materiálne škody. Pôjde o orkán Zoltán.

Slovensko čaká vyčíňanie vetra predovšetkým v piatok a v sobotu.

Presun ľudí, ktorí sa budú ponáhľať na vianočné sviatky ku svojim blízkym tak bude výrazne narušený. Pripraviť sa treba na výraznejšie komplikácie v doprave.

Už vo štvrtok začne byť oveľa veternejšie a veterno bude prakticky v celej strednej Európe. Najsilnejší vietor sa očakáva v Nemecku a v Česku, kde môžu byť aj v nižších polohách zaznamenané poryvy vetra okolo 100 km/h.

Na Slovensku bude najsilnejší vietor v sobotu

Už od štvrtku bude veterno aj na našom území. Poryvy vetra by mali dosahovať v nižších polohách rýchlosť od 60 do 80 km/h, no na horách až okolo 100 km/h. Na hrebeňoch Tatier môže vietor postupne dosahovať silu až 140 km/h.

„Vietor bude konštantne silný už od štvrtku až do Štedrého dňa, no čaká nás niekoľko silnejších vĺn vetra. Prvá príde v piatok počas dňa, no oveľa intenzívnejšie vlny vetra nás čakajú v noci z piatka na sobotu a v sobotu na poludnie. Počas týchto vĺn by poryvy vetra mohli v nižších polohách ojedinele dosahovať rýchlosť až okolo 100 km/h,“ informuje iMeteo.sk.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM