han Správy MS v hokeji 2016 Zo zahraničia

Prvý premiér v EÚ má koronavírus: Kto je TEN, ktorý sa nakazil od manželky?

Na nový koronavírus bol v pondelok pozitívne testovaný predseda vlády, ktorý sa od soboty nachádza v domácej karanténe po tom, čo sa nákaza potvrdila u jeho manželky.

Ilustračný obrázok k článku Prvý premiér v EÚ má koronavírus: Kto je TEN, ktorý sa nakazil od manželky?
Zdroj: TASR/AP

Ide o predsedu vlády Chorvátska Andrej Plenkovič. Oznámil to v pondelok večer hovorca chorvátskej vlády Marko Milič.

Má tú „česť“, že je prvý

Ide o vôbec prvého predsedu vlády spomedzi krajín Európskej únie, ktorý sa nakazil koronavírusom. „Momentálne sa cíti dobre. Svoje aktivity a povinnosti bude vykonávať z domu a bude sa riadiť všetkými odporúčaniami lekárov a epidemiológov,“ uvádza sa vo vyhlásení. Plenkovič viedol pondelňajšie zasadnutie vládneho kabinetu prostredníctvom konferenčného videohovoru.

Prvý test, ktorému bol Plenkovič podrobený, dopadol negatívne. Na odporúčania epidemiológov bol v pondelok testovaný opätovne a výsledky testu vyšli pozitívne, dodal hovorca vlády s tým, že premiér zostane nasledujúcich desať dní v izolácii.

Prísne opatrenia

Chorvátsko vzhľadom na stúpajúci počet nakazených zaviedlo minulý týždeň sprísnené opatrenia – ich súčasťou je aj zatvorenie kaviarní a reštaurácií a povinnosť nosiť rúško. Opatrenia potrvajú do 21. decembra.

V pondelok hlásilo Chorvátsko za posledných 24 hodín 1 830 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 74 súvisiacich úmrtí. Ide o najvyšší počet úmrtí za jediný deň od začiatku epidémie v tejto balkánskej krajine. V Chorvátsku celkovo potvrdili už 128 442 pozitívnych prípadov koronavírusu a 1 786 obetí.

Foto: ilustračná

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM