Správy Zo zahraničia

Putin je podľa Bidena ROZHODNUTÝ: Kedy a kde presne majú Rusi udrieť na Ukrajinu?

Americký prezident tvrdí, že Vladimír Putin je už o útoku na našich východných susedov pevne rozhodnutý.

Ilustračný obrázok k článku Putin je podľa Bidena ROZHODNUTÝ: Kedy a kde presne majú Rusi udrieť na Ukrajinu?
Zdroj: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden je presvedčený, že jeho ruský náprotivok Vladimir Putin už dospel k rozhodnutiu napadnúť Ukrajinu. Uviedol to v piatok po tom, ako absolvoval telefonát s viacerými európskymi lídrami. Vyplýva to zo správy agentúry AFP.

Stretnutie ministrov

„V tejto chvíli som presvedčený, že je rozhodnutý. Máme dôvod tomu veriť,“ povedal Biden. Rusko by podľa neho mohlo Ukrajinu napadnúť už v priebehu najbližších dní alebo budúceho týždňa. Cieľom útoku by malo byť hlavné mesto Kyjev.

Vzhľadom na skutočnosť, že americký minister zahraničných vecí Antony Blinken má budúci týždeň vo štvrtok rokovať s ruským rezortným partnerom Sergejom Lavrovom, Biden zároveň povedal, že stále existuje čas na rokovania s cieľom zmierniť krízu. „Diplomacia je vždy možnosťou,“ poznamenal.

Zámienka pre inváziu?

Podľa amerického prezidenta Moskva vedie dezinformačnú kampaň, ktorej súčasťou je obviňovanie Kyjeva z plánovania útoku na Rusko. Cieľom kampane má byť vytvorenie zámienky pre ruskú inváziu na Ukrajinu.

„Tieto tvrdenia sa jednoducho nedajú podložiť žiadnymi dôkazmi a je v rozpore s logikou veriť tomu, že Ukrajinci by si vybrali práve tento čas, keď je na ich hraniciach rozmiestnených viac ako 150.000 (ruských) vojakov, na eskaláciu roky trvajúceho konfliktu,“ povedal Biden.

Viac o hroziacom konflikte na Ukrajine

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM