Zo zahraničia

Putin: Situácia na Ukrajine sa ZHORŠUJE. S Lukašenkom sa zúčastní na manévroch v Rusku

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok povedal, že situácia na konfliktom postihnutom východe Ukrajiny sa zhoršuje.

Ilustračný obrázok k článku Putin: Situácia na Ukrajine sa ZHORŠUJE. S Lukašenkom sa zúčastní na manévroch v Rusku
Zdroj: TASR/AP

Ruský prezident Putin sa vyjadril v čase, keď ho Západ obviňuje z plánovania útoku na susednú krajinu, informuje agentúra AFP.

„Práve teraz sme svedkami zhoršovania situácie“ na východe Ukrajiny, uviedol Putin na tlačovej konferencii s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom v Moskve.

Nikoho neohrozujú

Podľa ruskej agentúry TASS Putin zdôraznil, že vláda v Kyjeve si musí sadnúť za rokovací stôl s lídrami separatistov v Donbase a dohodnúť sa na riešení tohto konfliktu, a to „čím skôr, tým lepšie“.

Šéf Kremľa tiež zopakoval, že rozsiahle ruské vojenské cvičenia neďaleko ukrajinských hraníc z posledných týždňov nie sú hrozbou.

„Tieto cvičenia sú výlučne obranného charakteru a neohrozujú nikoho,“ citovala AFP Putina, ktorý podľa svojho hovorcu bude v sobotu osobne dohliadať na manévre ruských síl strategického určenia, zahŕňajúce odpálenie balistických a riadených striel.

Pripravení na rozhovory

Putin okrem toho uviedol, že Rusko je pripravené na rozhovory s USA a NATO len v takom prípade, že budú zahŕňať aj bezpečnostné požiadavky Moskvy. K tým patria prísľuby ďalšieho nerozširovania NATO smerom na východ a stiahnutie jednotiek USA zo strednej a východnej Európy.

Doplnil tiež, že s Lukašenkom hovoril o „konsolidácii spoločného obranného priestoru Ruska a Bieloruska a zhodol sa s ním, že obe krajiny budú naďalej podnikať kolektívne opatrenia na ochranu svojej bezpečnosti "vo svetle rastúcej vojenskej aktivity krajín NATO pri vonkajších hraniciach Zväzového štátu Ruska a Bieloruska“.

Spoločne na manévroch

Šéf Kremľa Vladmir Putin sa zúčastní v sobotu spolu s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom na manévroch v Rusku. Ruský prezident to oznámil v piatok na spoločných rokovaniach s Lukašenkom v Moskve. TASR správu prevzala od agentúry TASS.

„V súčasnosti sú vojenské cvičenia v aktívnej fáze. Zajtra sa spoločne zúčastníme na jednej zo zásadných akcií v tomto komplexe vojenskej spolupráce,“ uviedol Putin počas rokovania s Lukašenkom.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov ešte pred stretnutím Putina s Lukašenkom oznámil, že Putin bude v sobotu dohliadať na plánované manévre síl strategického určenia.

„Putin sa bude pravdepodobne nachádzať v riadiacom centre. Takéto cvičenia a skúšobné štarty (rakiet) nie je možné uskutočniť bez hlavy štátu. Veď viete o tom slávnom čiernom kufríku, červenom tlačidle a podobných veciach,“ uviedol Peskov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM