Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Nedeľa v znamení sneženia, oslavuje Rastislav

Pranostika na dnes hovorí: "V januári sneh a blato, vo februári mnoho mrazov zato." Meniny oslavuje Rastislav. V nedeľu (13.1.) zamračené, občasné sneženie. Teploty -1 až 4 stupne Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Nedeľa v znamení sneženia, oslavuje Rastislav
Foto: Anton Hrachovský

Západ: prevažne zamračené, sneženie, najnižšie ranné teploty 0 až –3 a najvyššie denné teploty 1 až 4 stupňov Celzia.

Stred: prevažne zamračené, sneženie, najnižšie ranné teploty –1 až –6 a najvyššie denné teploty –1 až 3 stupne Celzia.

Východ: prevažne zamračené, sneženie, najnižšie ranné teploty –1 až –5 a najvyššie denné teploty –1 až 3 stupne Celzia.

Meniny oslavuje Rastislav

Mužské meno Rastislav má slovanský pôvod a vo voľnom preklade znamená „ten, kto rastie v sláve“. Nositeľov tohto mena oslovujeme Rasťo, Rastík a patrí medzi menej zaužívané.

Rasťovia, ktorí majú meniny 13. januára, sú zdržanliví, pedantní ľudia a veľmi dobrí pozorovatelia. Majú svoj vysnívaný svet, do ktorého smie nazrieť len niekoľko blízkych ľudí. Sú sympatickí, rozvážni a materiálne založení.

Rasťovia chcú, aby sme ich ľúbili, ale nie sú si istí, či budú vedieť vyjadriť lásku, ktorú cítia. Reagujú niekedy uštipačne alebo oneskorene.

Aj keď sa zdá, že Rasťovia študujú viac z povinnosti ako z ozajstného záujmu, sú dokonale spôsobilí na dlhotrvajúce štúdium, síce bez nadšenia, ale zato svedomito. Môžu sa stať, napríklad, vysokými úradníkmi, uplatnia sa aj v oblasti priemyslu.

Čo sa týka zdravia, Rasťovia by si mali dávať pozor na pečeň a pľúca. Ich obľúbená farba je červená a biela, ochranná rastlina podbeľ, ochranné kamene tigrie oko, topás a achát.

Stalo sa doma

1923 – Ministerstvo s plnou mocou pre správu Slovenska rozhodlo o demontáži strojov z hutníckych a železiarskych podnikov v Krompachoch a vo Zvolene.

1997 – Vtedajší prezident Slovenskej republiky (SR) Michal Kováč vyhlásil referendum so štyrmi otázkami. Tri sa týkali vstupu SR do Severoatlantickej aliancie (North Atlantic Treaty Organization – NATO) a štvrtá priamej voľby prezidenta SR.

2009 – Národná diaľničná spoločnosť (NDS) podpísala zmluvu s spoločnosťou SkyToll, ktorú založili členovia víťazného konzorcia v tendri na komplexnú službu elektronického výberu mýta v SR Ibertax – SanToll.

Stalo sa vo svete

1559 – Alžbetu I. korunovali za kráľovnú Anglicka.

1703 – Vydali prvé ruské tlačené noviny „Vedomosti“. V súvislosti s touto udalosťou si pripomínajú zamestnanci ruských printových médií – Deň ruskej tlače.

1893 – Vo Veľkej Británii v Bradforde sa začala dvojdňová konferencia, na ktorej došlo k zjednoteniu miestnych robotníckych klubov a stúpencov nezávislých labouristických kandidátok pri voľbách do Dolnej snemovne britského parlamentu a vznikla Nezávislá robotnícka strana (Independent Labour Party), predchodkyňa dnešnej Strany práce (Labouristická strana – Labour Party). Na jej čelo sa postavil škótsky banský vodca James Keir Hardie.

1898 – Vo Francúzsku v parížskych novinách L'Aurore uverejnili otvorený list spisovateľa Emila Zolu J'accuse…! (Žalujem…!), adresovaný francúzskej hlave štátu Felixovi Fauremu a týkajúci sa Dreyfusovej aféry. V liste žiadal obnovenie procesu z roku 1894, keď dôstojníka francúzskej armády Alfreda Dreyfusa odsúdili za údajnú špionáž v prospech Nemecka a Talianska na doživotné väzenie a vypovedali na Diabolský ostrov.

1910 – V USA sa uskutočnilo prvé živé rozhlasové vysielanie opery s tenoristom Enricom Carusom z newyorskej Metropolitnej o­pery.

1915 – Stredné Taliansko postihlo silné zemetrasenie a najhoršie následky zanechalo v meste Avezzano. O život prišlo takmer 30.000 osôb.

1935 – V oblasti Sárska sa uskutočnilo referendum, v ktorom 90,8 percenta oprávnených voličov hlasovalo za opätovné začlenenie do Nemecka. Rada Spoločnosti národov na základe referenda 17.1. toho roku rozhodla o pripojení Sárska k Nemecku.

1963 – V hlavnom meste Toga v Lomé našli pred americkým veľvyslanectvom mŕtveho prezidenta tejto africkej krajiny Sylvanusa Olympia.

1966 – Robert Clifton Weaver bol prvým černochom, ktorý získal miesto v americkom vládnom kabinete, keď sa stal ministrom pre bývanie, mestský rozvoj a výstavbu.

1991 – Sovietski vojaci zaútočili na rozhlasové a televízne centrum a obsadili niekoľko ministerstiev v hlavnom meste Litvy vo Vilniuse, pričom zahynulo 15 osôb, vyše 160 bolo zranených a 64 ostalo nezvestných.

1993 – Uskutočnil sa štart misie STS-54 raketoplánu Endeavour.

1999 – Legendárny americký basketbalista Michael Jordan (dlhoročná opora klubu Chicago Bulls) oznámil svoj odchod z basketbalovej ligy NBA.

2001 – Napriek protestom čínskeho Pekingu sa v Hongkongu začalo medzinárodné zhromaždenie vyznávačov v Číne zakázaného duchovného hnutia Fa-lun-kung. Asi 900 príslušníkov hnutia z Číny i z celého sveta sa predstavilo masovými cvičeniami, najväčšími svojho druhu od júla 1999, keď Peking začal ťaženie proti hnutiu.

2001 – Minimálne 725 mŕtvych a veľký počet zranených si v Salvádore vyžiadalo silné zemetrasenie, ktoré zasiahlo Strednú Ameriku a juh Mexika.

2003 – Afganistan oznámil, že pristúpil k Medzinárodnému trestnému súdu (ICC). Otvoril tým cestu pre vydanie a proces s vojenskými veliteľmi obviňovanými z porušovania ľudských práv.

2004 – Najmasovejšieho vraha v modernej britskej histórii Harolda Shipmana, alias Doktora Smrť, našli obeseného v jeho cele. Lekára uznal v roku 2000 súd v Prestone vinným z vrážd 15 pacientov a vymeral mu doživotný trest väzenia.

2009 – Britská kráľovská pošta vydala sériu poštových známok oslavujúcich ikony britského návrhárstva 20. storočia. Medzi desiatkou produktov sa nachádzajú červený autobus double-decker, nadzvukové dopravné lietadlo Concorde, oranžovo-biele logo na paperbackoch vydavateľstva Penguin, či auto Mini.

  • Monacké knieža Albert II. dosiahol južný pól po dvojdňovej bežkárskej výprave naprieč Antarktídou. V jeho tíme sa nachádzali aj lekár a jeho priateľ, juhoafrický dobrodruh Mike Horn.

2012 – Luxusná výletná loď Costa Concordia s vyše 4200 pasažiermi a členmi posádky po náraze do podmorského útesu pri ostrove Giglio sa prevrátila na bok a čiastočne potopila. Zahynulo 15 ľudí. Vyšetrovaním sa zistilo, že príčinou potopenia výletnej lode bola chyba kapitána.

2014 – Cristiano Ronaldo (vtedy Real Madrid) sa stal držiteľom Zlatej lopty FIFA určenej pre najlepšieho futbalistu roka 2013. Portugalský útočník triumfoval v prestížnej ankete magazínu France Football a Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) pred ďalšími dvoma finalistami – Francúzom Franckom Riberym (Bayern Mníchov) a štvornásobným držiteľom ocenenia Lionelom Messim z Argentíny (FC Barcelona). Za futbalistku roka 2013 podľa FIFA vyhlásili nemeckú brankárku Nadine Angererovú.

2016 – Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) prepustila generálneho sekretára Jeromeho Valckeho. Vyšetrovacia komora etickej komisie mu navrhla deväťročný zákaz činnosti. FIFA zbavila 55-ročného Francúza všetkých právomocí v septembri 2015 po obvineniach z nelegálneho predaja vstupeniek na atraktívne zápasy majstrovstiev sveta (MS) 2014 v Brazílii.

Skladba dňa

1956 – Narodil sa Malcolm Foster, exbasový gitarista skupiny Pretenders. Táto rocková formácia vznikla v Londýne v marci 1978, jej zakladateľkou a líderkou bola gitaristka a speváčka Chrissie Hynde. Vo februári 1979 mali v hitparáde prvý singel Stop Your Sobbing. V januári 1980 vydali debutový album Pretenders.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM