Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Piatok bude mrazivý a oblačný, meniny má Drahoslav

S dnešným dňom sa spája pranostika: Štvrtý deň jasný, znamená mrákavý a nezdravý rok. Meniny má Drahoslav. V piatok bude prevažne oblačno. Teploty -5 až 0 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Piatok bude mrazivý a oblačný, meniny má Drahoslav
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Západ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty –4 až –7 a najvyššie denné –3 až 0 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty –5 až –10 a najvyššie denné teploty –5 až –1 stupeň C.

Východ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty –5 až –9 a najvyššie denné –5 až –1 stupeň C.

Meniny má Drahoslav

Mužské meno Drahoslav má slovanský pôvod, ktorého význam je „drahý tomu, komu je drahá sláva“. Týchto mužov oslovujeme Drahoš, Drahoško, Drahoň.

Drahoslavovia, ktorí oslavujú meniny 4. januára, majú vyvážený charakter. Ich emotívnosť a aktívnosť je priemerná. Reagujú vždy s rozvahou, z hlbokého presvedčenia. Osobnostne sú títo muži prispôsobení čeliť životným ťažkostiam a bojovať až do konca. Zámerne si vyberajú povolanie, kde môžu prejaviť svoje názory.

Snom Drahoslavov je stať sa napríklad advokátom, sudcom, členom parlamentu alebo publicistom.

Ich citový život je pomerne ťažko pochopiteľný, lebo niekedy sa prejavujú ako vzťahovační, rebelantskí a konfliktní.

V podstate majú pevné zdravie, ale mali by sa vyhýbať intelektuálnej preťaženosti, prospeje im často chodievať na čerstvý vzduch a naučiť sa mať rád nielen slnečné, ale aj hmlisté počasie.

Drahoslavovia sú citliví na vírusové choroby a slabší majú nervový systém.

Ovplyvňuje ich planéta Saturn. Totemová rastlina Drahoslavov je kostihoj, ochranný kameň granát a obľúbená farba hnedá.

Stalo sa doma

1755 – Panovníčka Mária Terézia vydala colné nariadenie, ktorým uvalila 30-percentné clo na tovary dovážané do Uhorska.

1945 – Začali sa vykonávať vo vápenke v Nemeckej popravy účastníkov Slovenského národného povstania (SNP) a Židov. Do 11.1.1945 bolo popravených 900 ľudí.

1960 – V Košiciach sa začala výstavba Východoslovenských železiarní (VSŽ), dnes U. S. Steel Košice.

1996 – Vtedajší ministri vnútra Slovenskej republiky (SR) a Českej republiky (ČR) Ľudovít Hudek a Jan Ruml v Židlochoviciach podpísali zmluvu o spoločných štátnych hraniciach.

2010 – Malí a strední nákladní dopravcovia začali na čerpacích staniciach s protestmi proti novozavedenému mýtnemu systému. Na desiatkach púmp po celom Slovensku zbierali podpisy na petičné hárky a požadovali pozastavenie prevádzky mýta, zníženie spotrebnej dane na palivá, označenie všetkých spoplatnených úsekov dopravnými značkami a nižšiu daň z motorových vozidiel.

Stalo sa vo svete

1896 – Začala svoju umeleckú činnosť Česká filharmónia (Česká filharmonie, vtedy ešte orchester Národního divadla) pod taktovkou svetoznámeho českého skladateľa Antonína Dvořáka.

1923 – Ťažko chorý komunistický vodca Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) Vladimír I. Lenin nadiktoval svojim sekretárom dodatok k listom, článkom a poznámkam z decembra roku 1922, ktorý sa neskôr stal známy ako „Leninov závet“. V dodatku žiadal preradiť Josifa V. Stalina z postu generálneho tajomníka Komunistickej strany Ruska.

1936 – Newyorský časopis The Billboard prvýkrát v histórii zverejnil rebríček hudobných hitov podľa ich predajnosti.

1947 – Vyšlo prvé číslo známeho nemeckého spravodajského týždenníka Der Spiegel.

1948 – Barma (dnes Mjanmarsko) sa stala nezávislou republikou v rámci Britského Spoločenstva národov (Commonwealth).

1958 – V atmosfére pri návrate na Zem zhorel prvý umelý satelit sveta Sputnik I., ktorý vyslal do vesmíru Zväz sovietskych socialistických republík (ZSSR) v októbri 1957.

1960 – Predstavitelia Spojeného kráľovstva, Dánska, Nórska, Portugalska, Rakúska, Švédska a Švajčiarska podpísali zmluvu o zriadení asociácie voľného obchodu, dohoda vstúpila do platnosti 3.5.1960, neskôr väčšina členských krajín vstúpila do Európskeho hospodárskeho spoločenstva (European Economic Community – EHS).

1964 – Pavol VI. ako prvý pápež navštívil Svätú zem – Izrael a mesto Jeruzalem.

Skladba dňa

1960 – Michael Stipe (rodený John Michael Stipe), Decatur, Georgia, USA, spevák skupiny R.E.M. Túto rockovú formáciu založili v roku 1980 v meste Athens amerického štátu Georgia študent maliarstva, spevák Michael Stipe a predavač v obchode s gramoplatňami, gitarista Peter Buck. V apríli 1983 vydali debutový album Murmur. V marci 1991 vydali album Out Of Time, priniesol im veľký úspech, dostal sa v rebríčku na prvé miesto. Úspešný bol aj album Automatic For The People, vydaný v októbri 1992, ktorý sa dostal na druhé miesto, aj ďalší s názvom Monster, vydaný v septembri 1994, ktorý sa dostal na prvú pozíciu. V americkej TOP 40 hitparáde mali celkom desať piesní, najúspešnejšou z nich bola v apríli 1991 Losing My Religion. V marci 2007 ich uviedli do Rock and rollovej siene slávy. Na svojom konte majú pätnásť štúdiových albumov, pätnásty s názvom Collapse Into Now vydali v marci 2011, predchádzajúci štrnásty Accelerate vyšiel v marci 2008. V septembri 2011 ohlásili ukončenie muzikantskej dráhy kapely. K diskografii patria aj tri live a šestnásť kompilačných albumov, z mája 2014 je kompilácia Complete Warner Bros. Rarities 1988–2011. Zdobia ich aj tri ceny Grammy.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM