Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 85 rokmi začala výstavba mosta Golden Gate, meniny má Andrea

Dnešná pranostika hovorí: "Na Jména Ježíš – ke kamnům nejblíž". Meniny má Andrea.Zamračené, občasné sneženie. Teploty -2 až 3 stupne C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 85 rokmi začala výstavba mosta Golden Gate, meniny má Andrea
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, sneženie. Najnižšie ranné teploty –5 až –8 a najvyššie denné 0 až 3 stupne C.

Stred: prevažne zamračené, sneženie. Najnižšie ranné teploty –6 až –11 a najvyššie denné –2 až 2 stupne C.

Východ: prevažne zamračené, sneženie. Najnižšie ranné teploty –6 až –10 a najvyššie denné –2 až 2 stupne C.

Meniny má Andrea

Ženské meno Andrea má grécky pôvod a v preklade znamená „mužná, silná, odvážna“. Nositeľky tohto na slovenskom území bežne zaužívaného mena oslovujeme Ajka, Andy, Andrejka.

Andrey, ktoré oslavujú meniny 5. januára, sú činorodé, nedôverčivé, šibalské a často ironické. Mávajú nečakané reakcie.

Obdivuhodná pamäť im už v mladosti umožní presvedčiť sa, že im stačí preletieť text učiva, čo počuli pred pár dňami v škole, a už ho ovládajú. Dobre sa cítia v povolaniach, kde musia byť stále v strehu. Využijú hoci aj lesť, aby im neunikol úspech.

Andrejky chcú, aby ich niekto ľúbil také, aké sú. Keďže sa samé dosť dobre nepoznajú, často bývajú zmätené a sklamané. Andrey sú aj strhujúce a pomerne zložité.

Ich totemové zviera je líška. Ženy s týmto menom sú veľmi citlivé, podobné svojmu totemovému kvetu – hyacintu.

Keď sú šťastné, zdravie im dobre slúži, keď sa utápajú v zachmúrenosti, všetko je inak. Mali by sa vyhýbať chladu a prievanu.

Obľúbená farba týchto žien je červená a biela, ochranným kameňom je achát.

Stalo sa doma

1842 – V Bratislave začal pôsobiť prvý peňažný ústav na Slovensku – Prešporská sporiteľňa. Už v prvom roku vklady dosiahli výšku 480.000 zlatých.

1923 – Spáchali atentát na československého ministra financií Aloisa Rašína, následkom ktorého neskôr podľahol 18.2.1923.

1968 – Alexander Dubček sa stal prvým tajomníkom Ústredného výboru Komunistickej strany Československa (ÚV KSČ).

1976 – Došlo k havárii v jadrovej elektrárni Jaslovské Bohunice A1, pričom zahynuli dvaja ľudia a do ovzdušia uniklo značné množstvo rádioaktívneho oxidu uhličitého.

1990 – Zanikol Slovenský zväz novinárov a konštituoval sa Slovenský syndikát novinárov (SSN).

Stalo sa vo svete

1531 – V Kolíne nad Rýnom (dnes Nemecko) zvolili za rímskonemeckého kráľa Ferdinanda I. Habsburského, kráľa uhorského a českého, ktorý tak na tróne nahradil Karola V.

1849 – Generál Alfred Windischgrätz na čele rakúskeho vojska obsadil Pešť (dnes Budapešť – Maďarsko).

1896 – Nemecký fyzik Wilhelm Röntgen (jeho meno sa uvádza aj ako William Conrad Roentgen) publikoval v tlači objavenie RTG -lúčov.

1919 – Anton Drexler a Karl Harrer založili v nemeckom Mníchove Nemeckú robotnícku stranu (DAP), ktorá sa neskôr pretransformovala na Národnosocialis­tickú robotnícku stranu Nemecka (NSDAP).

1933 – Začali s výstavbou mosta Golden Gate v americkom San Franciscu.

1949 – Založili Radu vzájomnej hospodárskej pomoci (RVHP). Jej zakladajúcimi členmi boli: Zväz sovietskych socialistických republík (ZSSR), Československá republika (ČSR), Poľsko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko. Organizácia zanikla (bola rozpustená) 28.6.1991.

1953 – Vo francúzskej metropole Paríži mala svetovú premiéru divadelná hra Samuela Becketta Čakanie na Godota.

1956 – Americký spevák Elvis Presley nahral svoj prvý miliónový singel „Heartbreak Hotel“.

Skladba dňa

1949 – George Brown, New Jersey, USA, hráč na bicích nástrojoch skupiny Kool & The Gang. Táto disko-funková formácia vznikla v roku 1968 v Jersey City. Prvú LP platňu s názvom Kool & The Gang vydali v roku 1969. Presadili sa v roku 1973 a do záveru osemdesiatych rokov patrili k špičke americkej hudobnej scény. Úspešné boli albumy Ladies Night, vydaný v septembri 1979 a Celebrate!, vydaný v septembri 1980. V hitparáde mali celkom 22 piesní, hitmi boli skladby Ladies Night z novembra 1979, Celebration z novembra 1980 či Cherish z augusta 1985. Na svojom konte majú viac ako tri desiatky albumov a kompilácií, najnovší Kool for the Holidays je z roku 2013.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM