Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Slnečná sobota prinesie teploty do 21 °C, meniny má Matúš

Dnešná pranostika znie: O Matúši ľahko na duši. Meniny má Matúš. Slnečno, ojedinele hmla. Teploty 16 až 21 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Slnečná sobota prinesie teploty do 21 °C, meniny má Matúš
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 7 až 4 a najvyššie denné 18 až 21 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 6 až 1 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 6 až 2 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C.

Meniny má Matúš

Mužské meno Matúš je novozákonné, má hebrejský pôvod a v preklade znamená „dar Boha“. Na Slovensku je toto krstné meno obľúbené a nositeľov oslovujeme Matúško, Maťo, Maťko.

Matúšovia, ktorí oslavujú meniny 21. septembra, sú precitlivení a trochu záhadní. Majú rýchle reakcie a široký rozhľad. Radi vstupujú do záležitostí iných z úprimnej túžby pomôcť. Aj keď sú premýšľaví, bývajú z nich prevažne majstri v nejakom remesle. Avšak sú aj schopní pedagógovia.

Matúšovia sa ľahko prispôsobujú mnohým situáciám. Keďže sú mimoriadne vitálni a živelní, mali by si dávať pozor na úrazy. Ich slabými stránkami sú dýchací systém a krvný obeh.

Stalo sa doma

1818 – Pápež Pius VII. bulou Relata semper ustanovil gréckokatolícke biskupstvo v Prešove.

1837 – Vo Vindšachte (dnes Štiavnické Bane) otvorili prvú dielňu na svete na pletenie oceľových lán, ktoré sa začali používať v baniach namiesto konopných.

1944 – Partizáni zavraždili 187 nemeckých obyvateľov Skleného.

1944 – Červená armáda oslobodila slovenskú obec Kalinov, prvú na území Československa.

1999 – Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) schválilo rezolúciu, ktorá znamenala pre Slovensko ukončenie monitoringu pomerov v krajine a začiatok dialógu.

2011 – Na pozvanie televízie TA3 pricestoval na Slovensko legendárny americký moderátor Larry King, ktorý sa najviac preslávil svojou prácou pre spravodajskú televíziu CNN. Talkshow so svojím vlastným menom začal moderovať v roku 1985 a na tomto poste zotrval až do roku 2010. Jeho návšteva Slovenska trvala do 22. septembra.

2012 – Strana maďarskej koalície (SMK) po sneme vo Fiľakove zmenila svoj názov na Stranu maďarskej komunity (SMK).

2016 – SR sa zaviazala k zníženiu emisií skleníkových plynov. Poslanci NR SR 106 hlasmi odobrili ratifikáciu Parížskej dohody, celý proces zavŕšil 28. septembra toho roku podpisom prezident SR Andrej Kiska.

Stalo sa vo svete

1792 – Francúzsky Národný konvent (ústavodarné zhromaždenie) jednomyseľne rozhodol odstrániť monarchiu a zosadil kráľa Ľudovíta XVI.

1847 – Na ostrove Maurícius vydali prvé dve známky (v hodnote jednej penny oranžovočervená a dvoch pencí tmavomodrá) s nápisom Post Office. Tak sa zrodil Modrý Maurícius, klenot filatelistické­ho sveta.

1894 – Súrodenci Baťovci (Antonín, Tomáš a Anna) založili v českom Zlíne firmu na výrobu obuvi.

1920 – Vyšlo prvé číslo českého denníka Rudé Právo ako orgánu prokomunistickej ľavice. Po roku 1989 denník nesie názov Právo.

1934 – Japonský ostrov Honšú postihol tajfún, pri ktorom zahynulo 4000 ľudí.

1964 – Malta sa stala nezávislou krajinou v rámci Britského spoločenstva národov (Commonwealthu). Od roku 1814 bola britskou korunnou kolóniou.

1999 – Viac ako 2000 ľudí zahynulo a 8500 ďalších utrpelo zranenia pri silnom zemetrasení na Taiwane.

2003 – Americká sonda Galileo zostupom do atmosféry Jupitera ukončila svoju misiu.

2013 – Islamistickí militanti z organizácie aš-Šabáb napadli nákupné centrum Westgate v kenskom hlavnom meste Nairobi, zabili 62 civilistov a zranili ďalších vyše 70 ľudí.

Skladba dňa

1934, Leonard Cohen (rodený Leonard Norman Cohen), Montreal, Kanada, spevák, gitarista, skladateľ, básnik a prozaik. Už na univerzite upútal pozornosť ako študentský básnik, v roku 1955 mu vychádza prvá básnická zbierka. V roku 1963 pridal k tomu aj prvý román. V roku 1967 sa presťahoval do USA a vstúpil aj do populárnej hudby. Najprv Američanka Judy Collins nahrala jeho skladbu, potom vystupovali vo dvojici. Samostatne vystúpil prvýkrát na folkovom festivale v Newporte. V decembri 1967 vydal prvý album s názvom Songs Of Leonard Cohen. Hitom z neho sa stala pieseň Suzanne. Album mal veľký úspech v Británii a v hitparáde sa udržal viac ako rok. V 70. rokoch sa venoval hudbe menej, pretože začal písať filmové scenáre, skladať hudbu k filmom a v roku 1984 prijal aj ponuku na réžiu filmu I Am A Hotel. Vydal štrnásť štúdiových albumov, štrnásty You Want It Darker vyšiel v októbri 2016, predchádzajúci trinásty Popular Problems je zo septembra 2014. K diskografii patrí aj osem live a osem kompilačných albumov. V marci 2008 ho uviedli do americkej Rock and rollovej siene slávy. Dva roky predtým bol uvedený do siene slávy v rodnej Kanade a dostal aj najvyššie kanadské vyznamenanie Order of Canada. V Bratislave koncertoval dvakrát, 28. augusta 2009 v Incheba Expo Aréne a 13. októbra 2010 v Sibamac Aréne NTC. Zomrel 7. novembra 2016 vo veku 82 rokov v Los Angeles.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM