Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Streda bude pod mrakom s teplotami do 19 °C, meniny má Vilma

Dnešná pranostika znie: Máj a september sú bránami leta. Meniny má Vilma. Prevažne zamračené a na juhovýchode dážď. Teploty 14 až 19 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Streda bude pod mrakom s teplotami do 19 °C, meniny má Vilma
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené. Najnižšie ranné teploty 14 až 11 a najvyššie denné 16 až 19 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené. Najnižšie ranné teploty 13 až 8 a najvyššie denné 14 až 18 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené a občasný dážď. najnižšie ranné teploty 13 až 9 a najvyššie denné 18 C.

Meniny má Vilma

Ženské meno Vilma má nemecký pôvod a vo voľnom preklade znamená: tá, ktorá má pevnú vôľu. Nositeľky tohto na našom území menej rozšíreného mena oslovujeme Vilmuška, Vilmička.

Vilmy, ktoré oslavujú meniny 29. mája, majú dosť ťažko pochopiteľnú povahu. Zanechávajú v nás dojem, že sedia na dvoch stoličkách, pričom sa opatrne vyhýbajú nebezpečným miestam tak ako pstruh, ich zvierací totem.

Aktivita týchto žien je skôr priemerná. Zaujímajú sa o všetko, čo priamo súvisí so životom. Väčšinou sú dobrými a oddanými matkami. Rodičia by mali Vilmušky od malička viesť k samostatným rozhodnutiam a naučiť ich povedať nie. Sú životaschopné, zdravie majú nestále. V jeden deň sa cítia dobre, na druhý zas nie. V tomto kolísaní hrá veľkú rolu ich psychika. Mali by obmedziť pitie kávy a stravu si dopĺňať hlavne o železo.

Vilmy ovplyvňujú planéty Jupiter a Neptún. Obľúbené farby týchto žien sú zelená, modrá a ružová. Ochranné rastliny pľúcnik, skorocel, ochranné kamene akvamarín, rubín a opál.

Stalo sa doma

1205 – Za uhorského kráľa bol korunovaný Ondrej II., známy tým, že v roku 1222 vydal Zlatú bulu, ktorá okrem iného obsahovala zoznam práv a slobôd uhorskej šľachty.

1465 – Pápež Pavol II. vyhovel žiadosti kráľa Mateja Korvína založiť v Uhorsku Univerzitu Istropolitana (Universitatis Istropolitana, názov Academia Istropolitana pochádza zo 16. storočia) v dnešnej Bratislave.

1971 – Skončil sa (začal sa 25. mája) XIV. zjazd Komunistickej strany Československa (KSČ), ktorý potvrdil tvrdý normalizačný kurz v Československu.

1975 – Generálneho tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Československa (ÚV KSČ) Gustáva Husáka zvolili za prezidenta Československej socialistickej republiky (ČSSR). Hlavou štátu bol do 10.12.1989.

1991 – Vtedajší pápež Ján Pavol II. ustanovil za prvého kardinála na území Slovenska nitrianskeho biskupa Jána Chryzostoma Korca. Nitrianskym biskupom bol do 9.6.2005. Odvtedy až do svojho skonu (24.10.2015) bol emeritným biskupom nitrianskej diecézy.

1999 – Za prezidenta Slovenskej republiky (SR) bol v historicky prvej priamej voľbe zvolený Rudolf Schuster. Hlavou štátu bol do 15.6.2004.

2009 – Slovenská Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) a Česká energetická spoločnosť (ČEZ) podpísali akcionársku dohodu o vzniku spoločného podniku, ktorý postaví novú jadrovú elektráreň v lokalite Jaslovské Bohunice.

Stalo sa vo svete

1176 – V bitke pri severotalianskom Legnane podľahol rímsko-nemecký cisár Fridrich I. Barbarossa vojsku Lombardskej ligy.

1453 – Turecké oddiely dobyli pod vedením sultána Mehmeda II. hlavné mesto Byzantskej ríše Konštantinopol, zomrel pritom posledný cisár Konštantín XI. Znamenalo to definitívny zánik Byzantskej ríše.

1790 – Rhode Island sa stal v poradí 13. štátom únie Spojených štátov amerických (USA) ako posledná a najmenšia z pôvodných britských kolónií.

1914 – Na rieke sv. Vavrinca, 200 míľ od Québecu (Kanada), sa zrazil nórsky tanker Storeland s britským osobným parníkom Empress of Ireland. Zahynulo viac ako 1000 ľudí.

1919 – V USA patentovali prvý vyskakovací hriankovač, ktorý skonštruoval Charles Strite.

1922 – Ekvádor sa stal nezávislou krajinou.

1953 – Novozélandský horolezec Edmund Hillary a nepálsky šerpa Tenzing Norgay vztýčili ako prví ľudia zástavu na vrchole najvyššej hory sveta Mount Everestu.

1985 – Pred začiatkom finálového stretnutia Pohára majstrov európskych krajín vo futbale medzi anglickým FC Liverpool a talianskym Juventus Turín sa na Heyselovom štadióne v belgickom Bruseli stala katastrofa. Fanúšikovia Liverpoolu rozpútali výtržnosti a zaútočili na fanúšikov Juventusu Turín. V panike sa pod náporom masy ľudí zrútil betónový múr. Nešťastie si vyžiadalo 39 mŕtvych a vyše 400 ranených. Stretnutie sa nakoniec uskutočnilo a Juventus vyhral 1:0.

Skladba dňa

1975, Melanie Brown (rodená Melanie Janine Brown), Leeds, UK, známa ako Mel B, členka skupiny Spice Girls, patrila jej prezývka Scary Spice. Skupina vznikla na podnet producenta Boba Herberta a jeho syna Chrisa, mali byť akýmsi klonom chlapčenskej skupiny New Kids On The Block. Dostali viac ako 600 žiadostí a 300 z nich pozvali od 4.marca 1994 na kasting do tanečného štúdia na londýnskej Oxford Street. Výsledkom kastingu bola pätica korenených dievčat – Melanie Brown (Mel B), Emma Bunton, Geri Halliwell, Victoria Adams (Beckham) a Melanie Chisholm (Mel C). Boli britským fenoménom 90. rokov. Už ich prvý singel Wannabe z roku 1996 im priniesol celosvetový úspech. V novembri 1996 vydali prvý album Spice, na ktorom boli hity Wannabe a Mama. V novembri 1997 vydali druhý Forever. Oba sa dostali na prvé miesto. V roku 1998 odišla zo skupiny Geri Halliwell, v novembri 2000 vydali tretí album Forever, v roku 2001 sa skupina rozišla. V singlovej hitparáde mali jedenásť piesní, deväť z nich sa dostalo na prvé miesto. Na sólovej dráhe mala Mel B v hitparáde päť skladieb. Vydala dva albumy, Hot v októbri 2000 a LA State Of Mind v júni 2005. Spice Girls sa zišli v júni 2007 v pôvodnej zostave, v novembri 2007 vydali hitovú kompiláciu Greatest Hits a vycestovali na svetové turné The Return Of The Spice Girls, ktoré začali koncertom 2. decembra 2007 v kanadskom Vancouveri a ukončili 26. februára 2008 v kanadskom Toronte. Po viac ako desiatich rokoch odmlky koncertom 24. mája 2019 v írskom Dubline začali iba vo štvorici comebackové turné, chýbala Victoria Beckham.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM