Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V roku 1609 Galileo Galilei predstavil svoj prvý teleskop

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Povíchrice čo po Bartolomeje prichádzajú, obyčajne veľmi prudkými bývajú. Meniny má Ľudovít. Oblačno až zamračené, občasný dážď. Teploty 22 až 27 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V roku 1609 Galileo Galilei predstavil svoj prvý teleskop
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 18 až 15 a najvyššie denné 24 až 27 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 17 až 12 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 17 až 13 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov C.

Meniny má Ľudovít

Mužské meno Ľudovít je nemeckého pôvodu a v preklade znamená „slávny bojovník“, „preslávený v boji“. Nositeľov na Slovensku menej zaužívaného mena oslovujeme aj Ľudo, Ľudko, Ľudovítko, Lalino a meniny oslavujú 25. augusta.

Muži s týmto menom sú obdarení veľkou emotívnosťou a tvorivosťou. Sú aj výrazne nezávislí a predvídaví.

Ľudovítovia sú ľudia s veľkolepými myšlienkami a pozoruhodnou predstavivosťou. Ich vystupovanie je na vysokej úrovni. Môžu sa uplatniť napríklad v oblasti techniky alebo marketingu. Nie je vždy ale ľahké s nimi vychádzať.

Životaschopnosť Ľudovítov nie je celkom taká, aká by mala byť. Ich nedisciplinovanosť sa prejavuje hlavne v stravovaní.

Ovplyvňuje ich planéta Mesiac. Šťastné farby Ľudovítov sú modrá a zelená. Ochranné rastliny repík a sedmokráska, ochranné kamene avanturín, karneol a achát.

Stalo sa doma

1620 – Na sneme v Banskej Bystrici uhorské stavy zbavili Habsburgovcov uhorského trónu a za uhorského kráľa zvolili Gabriela Betlena.

1914 – Slovenský vynálezca pôsobiaci v USA Štefan Banič dostal patent na vynález prakticky použiteľného skladacieho leteckého padáka.

2006 – Dvaja Slováci údajne zbili v Nitre slovenskú študentku maďarskej národnosti Hedvigu Malinovú. Útok a následné vyšetrovanie zhoršili vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom. Prípad, ktorý vyvoláva mnohé otázniky, nie je ešte vyriešený.

2009 – Došlo k výbuchu v továrni na výrobu plastov Euromont v Topoľčanoch. Pri explózii jeden človek zahynul a šesť osôb bolo zranených.

2010 – Futbalisti MŠK Žilina zvíťazili v odvetnom zápase play off Ligy majstrov nad Spartou Praha 1:0 a celkovým skóre 3:0 postúpili ako tretí slovenský tím v histórii do skupinovej fázy Ligy majstrov. V nej však nezískali po konfrontáciách s Chelsea Londýn, Olympique Marseille a Spartakom Moskva ani bod.

Stalo sa vo svete

1609 – Galileo Galilei predstavil svoj prvý teleskop.

1921 – Nemecký minister zahraničných vecí Friedrich Rosen a splnomocnenec americkej vlády Ellis Dresel podpísali v nemeckom Berlíne mierovú zmluvu, ktorou sa formálne skončil vojnový stav medzi USA a Nemeckom.

1944 – Druhá svetová vojna: Spojenecké jednotky oslobodili Paríž (Francúzsko).

1981 – Na doživotný trest väzenia odsúdili v americkom New Yorku Marka Chapmana, ktorý zavraždil speváka skupiny Beatles Johna Lennona.

1989 – Americká vesmírna sonda Voyager 2 preletela nad povrchom planéty Neptún a jeho mesiaca Triton vo vzdialenosti 4800 kilometrov. Na Zem vyslala viaceré zábery.

Skladba dňa

2001 – zomrela Aaliyah (*16.januára 1979, New York), speváčka, herečka a modelka. Vydala tri albumy, najúspešnejší bol tretí Aaliyah z júla 2001, ktorý sa dostal na prvé miesto hitparády. V singlovom rebríčku mala trinásť skladieb, jedna z nich, Try Again z filmu Romeo Must Die z februára 2000 sa dostala na prvé miesto hitparády. Zomrela mladá, vo veku 22 rokov 25. augusta 2001 pri havárii súkromného lietadla krátko po štarte z letiska Marsh Harbour na Bahamských ostrovoch.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM