Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V slnečnú sobotu majú meniny Peter, Pavol a Petra

Pranostika na dnes znie: Na Petra, Pavla keď je deň jasný, rok úrodný bude istý. Meniny má Peter, Pavol a Petra. Slnečno. Teploty 23 až 28 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V slnečnú sobotu majú meniny Peter, Pavol a Petra
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 17 až 14 a najvyššie denné 25 až 28 C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 16 až 11 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 16 až 12 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Meniny má Peter, Pavol a Petra

Mužské meno Peter má grécky pôvod a význam mena je „pevný ako skala“. Nositeľov tohto mena oslovujeme Peťo, Peťko, Petrík. Mužské meno Pavol má latinský pôvod a v preklade znamená „malý, skromný“. Pavlov oslovujeme Pali, Palino, Paľko. Meno Petra je ženskou podobou mena Peter. Nositeľky oslovujeme Peťa, Peťka. Uvedené mená sú tradičné, na Slovensku bežne zaužívané, aj keď v súčasnosti nie sú až také populárne ako v minulosti. Peter a Pavol majú spoločné iba jedno – oslavujú meniny v predposledný júnový deň. Inak sú to úplne rozdielne osobnosti.

Meno Peter

Dominantnými vlastnosťami Petrov sú intuícia, dynamizmus, reaktívnosť a citlivosť. Pri osobnostnom hodnotení sú vykreslení ako ľudia, ktorí majú srdce. V citovom živote sú neskrotní, nároční a zmyselní. Za ľahostajnou tvárou skrývajú nepriznané pôžitkárstvo.

Podľa povahy sú nevyčerpateľní a vytrvalí, so silnou emotívnosťou a troškou pojašenosti. Petrovia by mali v živote pracovať duševne, pretože na fyzickú prácu nie sú veľmi stavaní.

Uplatnia sa prevažne ako herci, spisovatelia alebo novinári.

Majú šťastie po celý život, zvlášť v jeho druhej polovici. Keďže sú fatalisti, zvyknú voliť vyčkávaciu taktiku.

Petrovia majú obľúbenú farbu červenú, ochranné rastliny horčicu a rozmarín, ochranné kamene jaspis a diamant.

Meno Pavol

Pavlovia sú tí, ktorí víťazia. Vynikajú emotívnosťou, spoločenskosťou, citlivosťou a mravnosťou. Pri zasiahnutí Amorovým šípom sú nežní, no majú v sebe istú neoblomnosť, ktorá im život rozhodne neuľahčuje.

Náramne trpia, ak ich niekto zradí. Prechovávajú v sebe nedôveru voči žene, čo sa navonok prejavuje akousi neotesanosťou.

Obľubujú klasické štúdium, ale je im blízka aj matematika a cudzie jazyky. Mohli by byť z nich zdatní technici, politici či hovorcovia.

Pavlovia sú výrazne životaschopní a strhujúci ľudia, ktorí si dokážu hravo získať sympatie a náklonnosť ľudí.

Ich obľúbená farba je modrá, ochranné rastliny žihľava a slez, ochranné kamene ametyst a smaragd.

Meno Petra

Petry, ktoré majú meniny spolu s Petrami a Pavlami 29. júna, sú vášnivé ženy. Emotívnosť a túžba konať ich môžu niekedy dohnať k extrémnym rozhodnutiam. Reakcie týchto žien sú priemerné, rozprávajú rázne a vždy s presvedčením.

Petry majú vôľu ako zo železa. Svojou aktívnosťou doslova pohltia iných. Pomerne skoro zistia, na čo sa chcú v živote zamerať. Uplatnenie nájdu väčšinou v politike, marketingu alebo v oblasti umenia.

Napriek úžasnej vitalite by si mali dávať pozor na zdravie.

Ich obľúbená farba je medená, ochranné rastliny mak, nechtík, ochranné kamene krištáľ a granát.

Stalo sa doma

1913 – Narodil sa v Močaranoch (dnes mestská časť Michaloviec) katolícky kňaz, básnik, prekladateľ GORAZD ZVONICKÝ, vlastným menom Andrej Šándor, predstaviteľ katolíckej moderny. Zomrel 27.7.1995.

1916 – Narodila sa v Radošovciach astronómka, riaditeľka Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) a odborná publicistka ĽUDMILA PAJDUŠÁKOVÁ, ktorá objavila päť komét. Zomrela 6.10.1979.

1951 – Narodil sa v Modre hudobník a skladateľ PAVEL ZAJÁČEK.

1988 – Narodila sa v Bratislave speváčka MARTINA ŠINDLEROVÁ, finalistka prvej (2004) speváckej súťaže Slovensko hľadá Superstar.

2003 – Do skúšobnej prevádzky uviedli dopravný tunel Branisko.

2007 – V Bratislave na Tyršovom nábreží pri Dunaji otvorili prvýkrát mestskú pláž.

Stalo sa vo svete

1236 – Ferdinand III. Kastílsky dobyl vtedajšie najbohatšie európske mesto Córdobu (dnes Španielsko), ktoré patrilo Maurom.

1855 – Vyšlo prvé číslo britského denníka DAILY TELEGRAPH.

1958 – Brazília sa po víťazstve nad Švédskom 5:2 v Štokholme stala po prvý raz majstrom sveta vo futbale. Pre vtedy 17-ročného Pelého to znamenalo začiatok jeho oslnivej kariéry.

1972 – Najvyšší súd USA rozhodol, že trest smrti je v USA neústavný.

1974 – Výkon prezidentských právomocí v Argentíne za chorého Juana Peróna prevzala jeho manželka Izabela Perónová.

1980 – Na Islande prvý raz v dejinách sveta zvolili za prezidentku ženu. Stala sa ňou Vigdís Finnbogadóttirová. Prezidentkou bola do 1.8.1996.

1992 – Pri slávnostnom otváraní kultúrneho strediska v alžírskom meste Annaba zavraždili predsedu Najvyššej štátnej rady Alžírska Mohameda Budiáfa.

1999 – Turecký súd odsúdil vodcu Strany kurdských pracujúcich Abdullaha Öcalana na trest smrti. Trest neskôr na medzinárodný tlak znížili na doživotie.

2000 – Prvý výtlačok americkej deklarácie nezávislosti bol aukčným domom Sotheby's vydražený za 8,14 milióna amerických dolárov. Aukcia prebiehala online na internete a išlo o rekordnú sumu dražby na internete v histórii.

2005 – Kanadská Dolná snemovňa schválila zákon, ktorý umožňuje sobáše osôb rovnakého pohlavia.

2006 – Bulharský parlament schválil zákon, ktorým sa zrušila povinná vojenská služba.

Skladba dňa

1978, Nicole Scherzinger (rodená Nicole Prescovia Elikolani Valiente) Honolulu, Hawai, speváčka skupiny Pussycat Dolls. Túto dievčenskú formáciu založila pôvodne ako tanečnú skupinu v roku 1995 v Los Angeles choreografka Robin Antin. Postupne si získali popularitu, vystúpila s nimi Gwen Stefani aj Christina Aquilera. V roku 2003 sa zmenili na hudobnú formáciu. V septembri 2005 vydali debutový album PCD, čo je vlastne skratka ich názvu Pussycat Dolls. Jeho svetový predaj prevýšil sedem miliónov nosičov. Štyri piesne z neho, Don't Cha, Stickwitu, Beep a Buttons sa stali hitmi. V septembri 2008 vydali druhý album Doll Domination, dostal sa zhodne na štvrté miesto v rebríčku albumov doma aj na Britských ostrovoch. Rozišli sa v roku 2010. Nicol vydala dva sólové albumy, Killer Love v marci 2011 a Big Fat Lie v októbri 2014.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM