Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V utorok hrozia búrky, denné teploty budú stúpať do 23 stupňov

Pranostika na dnes znie: Keď v máji chrústy poletujú, tiež dobrý rok sľubujú. Meniny má Viliam. Polooblačno až oblačno a prehánky alebo búrky. Teploty 18 až 23 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V utorok hrozia búrky, denné teploty budú stúpať do 23 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno a možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 15 až 12 a najvyššie denné 20 až 23 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno a možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 14 až 9 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno a možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 14 až 10 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Meniny má Viliam

Mužské meno Viliam má nemecký pôvod a jeho význam je „muž s pevnou vôľou“. Na území Slovenska je toto meno v súčasnosti menej početné.

Viliamovia, ktorí oslavujú svoje meniny 28. mája, sú hlavne predvídaví. Dokážu sa uzavrieť do seba, ale aj úplne zapojiť do spoločenského života.

Viliamov charakterizuje tiež otvorenosť v konaní. Mali by sme ich brať takých, akí sú, alebo ich nechať tak. Ich životaschopnosť je obrovská. Často riskujú, niekedy prekročia hranice svojej odolnosti.

Ovplyvňuje ich planéta Saturn. Ich obľúbené farby sú hnedá a čierna, ochranná rastlina kostihoj, ochranné kamene zafír a achát.

Nemali by konať tvrdohlavo, podceňovať nebezpečenstvo, a izolovať sa od ľudí. Dopĺňať by si mali najmä vitamíny A, E , B a chrániť si sluch.

Stalo sa doma

1811 – Vypukol požiar na Bratislavskom hrade. Požiar zničil hlavný palác, priľahlú budovu Nového paláca a vyše 70 domov v okolí.

1955 – Slávnostne otvorili Divadlo Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave premiérou Hviezdoslavovej hry Herodes a Herodias. Dnes je to Mestské divadlo Pavla Országha Hviezdoslava (MDPOH) a je umeleckou scénou Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS), ktoré ho má vo svojej správe od 17.10.2009.

2004 – V bratislavskej Redute sa začalo jarné zasadanie Parlamentného zhromaždenia (PZ) Severoatlantickej aliancie (North Atlantic Treaty Organization – NATO), ktoré trvalo do 1. júna toho roku. Jeho hlavnými témami boli budúcnosť Iraku, vzťahy medzi USA a Európskou úniou (EÚ), vnútorná reforma aliancie a vzťahy NATO s Ruskom a Ukrajinou. Prestížne podujatie si vyžiadalo mimoriadne prísne bezpečnostné opatrenia.

2006 – V Bratislave bolo historicky prvé zasadnutie medzinárodného predsedníctva Paneurópskej únie počas jej 82-ročnej histórie.

2007 – Medzištátnu dohodu o označovaní tradičného syrového výrobku oštiepok v Palárikove podpísali vtedajší minister pôdohospodárstva SR Miroslav Jureňa (Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko – ĽS-HZDS) a vtedajší minister roľníctva a rozvoja vidieka Poľskej republiky Andrzej Lepper.

2008 – Ministri financií krajín eurozóny, Európska centrálna banka, ministri financií a guvernéri národných bánk Dánska, Estónska, Litvy, Lotyšska a Slovenska na základe žiadosti slovenských úradov schválili úpravu stredového kurzu slovenskej koruny voči euru v mechanizme výmenných kurzov (ERM II). Nová centrálna parita slovenskej koruny sa stanovila na 30,126 koruny za eur.

Stalo sa vo svete

1871 – Porážkou komunardov zanikla Parížska komúna, ktorá vznikla 18.3.1871 (formálnejšie od 26.3., kedy sa konali voľby do Rady Komúny, po ktorých bola 28.3. Parížska komúna definitívne vyhlásená) a bola prvou revolučnou robotníckou vládou.

1907 – Na britskom ostrove Man sa začala prvá medzinárodná šesťdňová motocyklová súťaž o slávnu Tourist Trophy.

1940 – Začala sa evakuácia porazených britských, francúzskych a belgických jednotiek (asi 338.000 vojakov) z oblasti prístavného mesta Dunkerque v severnom Francúzsku.

1961 – V Spojenom kráľovstve právnik Peter Benenson vydal výzvu v londýnskom denníku Observer proti väzneniu, mučeniu a popravám ľudí z politických a náboženských dôvodov, na základe jeho iniciatívy vznikla ešte toho roku medzinárodná organizácia na pomoc väzňom Amnesty International (AI).

1975 – V nigérijskom Lagose na konferencii hláv štátov a vlád 15 krajín západnej Afriky podpísali zmluvu o vzniku Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (Economic Community of West African States – ECOWAS).

1979 – Grécko sa stalo 10. štátom Európskeho spoločenstva (dnes Európska únia – EÚ).

1982 – Ján Pavol II. navštívil ako prvý pápež od rozkolu v cirkvi Spojené kráľovstvo.

Skladba dňa

1968, Kylie Minogue (rodená Kylie Ann Minogue), Melbourne, Austrália, speváčka, skladateľka aj herečka. Svoju umeleckú dráhu začínala už v jedenástich rokoch v austrálskych televíznych seriáloch, tým prvým bol The Sullivans. V ďalšom seriáli Skyways hrala spolu s Jasonom Donovanom. K spevu sa dostala cez rugby, ktoré je v Austrálii národným športom. Pred zápasom rugby v júli 1987 dostala ponuku zaspievať na štadióne, vybrala si skladbu Loco-Motion američanky Little Evy. Zaujala vydavateľskú firmu Mushroom a mesiac nato ju nahrala v štúdiu. Pesnička sa stala hitom, v auguste 1987 viedla austrálsku hitparádu a stala sa najpredávanejším singlom 80. rokov v Austrálii. Kylie vzbudila záujem aj na britských ostrovoch, vo februári 1988 viedla prvýkrát anglický rebríček so skladbou I Should Be So Lucky. Od tej doby je na výslní svetovej hudobnej scény. V anglickej singlovej TOP 40 hitparáde mala zatiaľ 49 skladieb, z nich sedem sa dostalo až na prvé miesto. Vydala štrnásť štúdiových albumov, ten prvý Kylie vyšiel v júli 1988, od roku 2010 to boli album Aphrodite v júli 2010, Kiss Me Once v marci 2014, v novembri 2015 Kylie Christmas a v apríli 2018 štrnásty album Golden. Úspešné z neho boli prvé dva vydané singly Dancing a Stop Me From Falling. K diskografii patrí aj sedem live a dvanásť kompilačných albumov. Kylie disponuje úžasnou energiou a vôľou, ktoré jej pomohli prekonať aj rakovinu prsníka, ktorú jej diagnostikovali v máji 2005. V rámci turné Kiss Me Once vystúpila 19. októbra 2014 na koncerte v Bratislave.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM