Rastislav Búgel Lifestyle

REBRÍČEK najdrahších metropol EURÓPY: Toto sú mestá, v ktorých je život EXTRÉMNE nákladný

Zdá sa vám, že život na Slovensku je "od výplaty k výplate"? V tom prípade ste asi neboli v metropolách, ktoré sa stali najdrahšími v celej Európe.

Ilustračný obrázok k článku REBRÍČEK najdrahších metropol EURÓPY: Toto sú mestá, v ktorých je život EXTRÉMNE nákladný
Zdroj: Pexels.com , Pexels.com , Pexels.com , Pexels.com , Pexels.com

V niektorých krajinách a ich metropolách je život extrémne lacný, no na opačnej strane sú mestá, kde by ste si so slovenskou výplatou ani „neškrtli“. Trend priniesol rebríček desiatich najdrahších európskych metropol.

Dôkladné hodnotenie

Server upozorňuje, že nezáleží iba na tom, koľko čo v danej metropole stojí. Rozhoduje aj výška platov. „Mestá, ktoré sú v absolútnom porovnaní na život lacnejšie, môžu v konečnom dôsledku patriť do skupiny tých najdrahších práve preto, lebo obyvateľom komplikujú život nižšie príjmy,“ upozorňuje portál.

Je zaujímavé, že takmer polovica z metropol z nelichotivého rebríčka nepatrí do EÚ.

Rebríček zostavila švédska analytická spoločnosť Finansvalp, pričom použila údaje z najväčšej globálnej databázy životných nákladov Numbeo.

Záverečné poradie zahŕňa náklady na bývanie, energie, internet, transport, telefón, zábavu či nákupy oblečenia a jedla. Odborníci zohľadnili aj výšku mzdy.

10. Oslo

Väčšina Stredoeurópanov vníma Nórsko ako krajinu s extrémny vysokými životnými nákladmi. A je to pravda! Podľa Eurostatu dosiahol medián čistého príjmu v Nórsku v roku 2022 hodnotu 3 250 eur. Numbeo dodáva, že väčšinu príjmu v Osle „zhltne“ nákup potravín. Pre zaujímavosť, za nájom jednoizbového bytu tam zaplatíte viac ako tisíc eur a rovnakú výšku dosahujú náklady na život bez nájomného.

9. Atény

Je možno prekvapením, že na deviatom mieste je grécka metropola. Portál totiž pripomína, že Atény sa často umiestňujú aj medzi najlacnejšími hlavnými mestami v Európe.

Môže za to fakt, že síce výška nájomného za 1-izbový byt mimo centra tu nepresahuje 500 eur a náklady na život (bez nájomného) sú tu o 300 eur nižšie než v Osle, do rebríčka najdrahších metropol sa Atény dostali pre výšku miezd. Platy nerastú, no ceny potravín a služieb stále stúpajú. Medián čistého príjmu je v Grécku menej ako 900 eur mesačne.

8. Valletta

Mesačné náklady na život v maltskej metropole predstavujú 900 eur. Podobné peniaze zaplatíte každý mesiac aj za 1-izbový byt. Navyše, medián čistého mesačného platu je tu 1 500 eur a náklady na život bez započítania nájomného sú dokonca vyššie ako v Aténach.

7. Lisabon

Výška mzdy je v Portugalsku pod európskym priemerom. Za rok 2022 tam bol ročný medián čistého príjmu len na úrovni 11-tisíc eur. Mesačné náklady sú tu síce nižšie ako vo Vallette, no veľký podiel na výdavkoch má podľa Numbeo nájomné. Za malý byt v centre mesta Lisabončania zaplatia o niekoľko stoviek eur viac než v Bratislave.

6. Amsterdam

Aj v Amsterdame utratia obyvatelia najviac peňazí za bývanie. V porovnaní s nákladmi na potraviny sú tu dvojnásobné!

Za jednoizbový byt zaplatia v priemere 1 700 eur. Mesačný medián čistého príjmu v krajine je na úrovni 2 400 eur.

Ktoré mestá sa umiestnili v TOP 5 rebríčka najdrahších metropol Európy? Dozviete sa to na ďalšej strane!

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM