ELA Politika

Remišovej solidarita k Ukrajine: Dnes VYPÍNAM kúrenie v byte! Áno, bude nám možno zima...

Ľudia na Ukrajine chceli podľa Remišovej iba pokojne pracovať pre svoje rodiny a svoju vlasť a zachovať si slobodu.

Ilustračný obrázok k článku Remišovej solidarita k Ukrajine: Dnes VYPÍNAM kúrenie v byte! Áno, bude nám možno zima...
17
Galéria

Ministri odsudzujú vojenskú agresiu. Svoj jasný názor vyjadril aj podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí).

„Takýto barbarský útok bol v našom regióne naposledy pred 80 rokmi, keď Hitler napadol Československo a neskôr celú Európu,“ uviedla na sociálnej sieti.

Ako doplnila, musíme ukázať, že náš ideál mieru a vzájomnej spolupráce napriek krivdám z minulosti je silnejší ako agresia a zotročovanie iných národov.

Vypína plynové kúrenie

Podľa Remišovej musíme ukázať, že náš ideál mieru a vzájomnej spolupráce napriek krivdám z minulosti je silnejší ako agresia a zotročovanie iných národov.

Aby sme zmiernili ďalší rast cien energií a nepodľahli vydieraniu zo strany Ruska, musíme výrazne znížiť spotrebu ropy a plynu, dodáva.

„Preto dnes vypínam plynové kúrenie v našom byte. Áno, bude nám možno trochu zima. Ale aj naše deti chcú aspoň takto prejaviť solidaritu s deťmi na Ukrajine, ktoré sa nemajú kde skryť pred mrazom, pretože ruskí vojaci zničili ich detské izby a sny a zabili ich otcov. Nie každý si môže dovoliť kúrenie vypnúť, ale každý z nás môže znížiť teplotu, namiesto auta ísť verejnou dopravou, spotrebúvať menej energií. Teraz je čas, aby Európa vyjadrila solidaritu s utrpením ľudí na Ukrajine,“ uviedla vicepremiérka.

Odsudzujú útok

Šéf rezortu financií Igor Matovič (OĽANO) uviedol, že ukrajinský ľud čaká veľa utrpenia, strádania a sirôt. Vyzval na solidaritu. „Rusko neunieslo svoju veľkosť. Neodolalo pokušeniu podlo zaútočiť na slabšieho. Z medzinárodných záväzkov, ktorými sľubovalo nenarušiteľnosť územnej celistvosti Ukrajiny, urobilo zdrap papiera. Z rečí o cvičení a sťahovaní vojakov bohapusté klamstvá,“ povedal Matovič.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) na sociálnej sieti poznamenal, že po dnešku budeme deťom vysvetľovať, že na menších sa nikdy neútočí, keď sa musíme pozerať na ničím nevyprovokovaný útok na nášho východného suseda. Štvrtkové ráno označil zároveň za smutné.

„Nechcela som si pripustiť, že by takáto situácia mohla nastať, no posledné dni ma postupne utvrdzovali v tom, že s ničím iným ako vojnou sa Rusko neuspokojí,“ uviedla na sociálnej sieti ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina) Putin zaútočil na Ukrajinu preto, lebo je presvedčený, že má na to silu.

„A že my nemáme silu na to mu v tom zabrániť. Všetko ostatné je len propaganda a blúznenie. Vezmime si z toho konečne ponaučenie,“ poznamenal na sociálnej sieti. Modlí sa za Ukrajinu a jej obyvateľov.

Desivý obraz

Agresiu Ruska odsudzuje ostro aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. „Obraz toho, kam nás môže priviesť pošliapanie práva, nedodržiavanie dohôd, ale aj strata slušnosti a šírenie lží, dezinformácií, je desivý,“ povedala. Tvrdí, že myšlienkami je viac ako kedykoľvek predtým s Ukrajinou, a vyjadruje tamojším obyvateľom aj vedeniu krajiny podporu a solidaritu.

Útok odsúdil aj minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Označil ho za nevyprovokovanú a neospravedlniteľnú vojenskú agresiu Ruska voči Ukrajine.

FOTO: Ľudia na Ukrajine húfne opúšťajú Kyjev
17
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM