Svet

Rusi vyrábajú tank budúcnosti, ktorý má chrániť. Ide však z neho strach

Má meno ako film hollywoodskej produkcie, vyrobiť ho však majú v Rusku. Najmodernejší z tankov má Putinovej armáde pomáhať chrániť svojich vojakov.

Ruská spoločnosť Uralvagonzavod je celosvetovo najväčším výrobcom bojových tankov. Aktuálne má ambíciu zostrojiť tank, ktorého by sa zľakol aj Arnold Schwarzenegger, hlavná postava kultovej filmovej série americkej produkcie Terminátor.

PREČÍTAJTE SI: Len odvážna fantázia? Lodná doprava uvažuje nad nákladnými loďami bez posádky

Zaujímavé meno

A práve meno Terminátor s typovým označením 3 má pripadnúť najmodernejšiemu tanku vôbec, bojovej mašine, ktorá dokáže nepriateľa zničiť na vzdialenosť 16 kilometrov. Tvorcovia majú predstavu, že nový stroj bude vybavený až 28 jednotkami pokročilých zbraní. Dá sa teda povedať, že vzbudí rešpekt už len vtedy, keď o ňom niekto začuje.

Podľa tvrdení šéfa Uralvagonzavodu Olega Sienka má Terminátor 3 za pomoci dostatočnej palebnej sily (rýchlopalný kanón, guľomet, trieštivé strely, pozn.) pomáhať zvyšným bojovým vozidlám. Jeho prioritnou úlohou bude chrániť ruských vojakov pred protivníkmi na zemi i vo vzduchu. Rusi pracujú aj na technológii, ktorá eliminuje protitankové strely.

PREČÍTAJTE SI: FOTO: Pri Banskej Bystrici sa zrútil záchranársky vrtuľník. O život prišli štyria ľudia!

Posádka nie je potrebná

Stroj bude postavený na podvozku Armata, o ktorom Sienko hovorí, že je nielen výkonnejší a kvalitnejší ako u amerických, francúzskych, britských či nemeckých bojových vozidiel, ale aj výrazne lacnejší. Ďalšou výhodou je to, že má fungovať na spôsob dronov, teda bez nutnosti prítomnosti posádky, ktorá by ho riadila.

Terminátor 3 bude pokračovateľom strojov rovnakého označenia – Terminátor 1 a 2.

PREČÍTAJTE SI: Havária remorkéru na Váhu: Považskobystrickí hasiči v akcii, je všetko pod kontrolou?

Ruský tank Terminátor
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM