Aktualizované Zo zahraničia

Rusi OVLÁDLI letisko pri Kyjeve: Obsadili aj Černobyľskú atómovú elektráreň! FOTO

Ruská armáda ovládla letisko neďaleko ukrajinskej metropole Kyjev, oznámil vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ilustračný obrázok k článku Rusi OVLÁDLI letisko pri Kyjeve: Obsadili aj Černobyľskú atómovú elektráreň! FOTO
17
Galéria
Zdroj: TASR/AP

AKTUALIZÁCIA 19.20 hod.: Ruské ozbrojené sily sa už zmocnili černobyľskej jadrovej elektrárne. Oznámil to Mychajlo Podoľak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Ruská armáda ovládla letisko neďaleko ukrajinskej metropoly Kyjev, oznámil vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom agentúra AFP.

Nová železná opona

„Nepriateľskí výsadkári boli zablokovaní v Hostomeli – naši vojaci dostali rozkaz ich zničiť,“ povedal Zelenskyj v krátkom videopríhovore.

Hostomeľ je mesto vzdialené približne 20 kilometrov na severozápad od Kyjeva, pri ktorom sa nachádza rovnomenné medzinárodné nákladné letisko.

Zelenskyj počas svojho krátkeho televízneho prejavu tiež uviedol, že Rusko svojím rozhodnutím zaútočiť na Ukrajinu okolo seba stavia novú železnú oponu, informoval spravodajský server Yahoo News.

„To, čo sme dnes počuli, nie sú len výbuchy rakiet, boje a rachot lietadiel. Toto je zvuk novej železnej opony, ktorá sa spustila a odrezáva Rusko od civilizovaného sveta,“ povedal ukrajinský prezident.

„Našou národnou povinnosťou je zabezpečiť, aby táto opona nespadla na našu krajinu,“ dodal.

Černobyľská elektráreň

Ruské ozbrojené sily sa už zmocnili černobyľskej jadrovej elektrárne. Oznámil to Mychajlo Podoľak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. „Nedá sa povedať, že černobyľská jadrová elektráreň je po celkom nezmyselnom útoku Rusov, bezpečná,“ povedal Podoľak, ktorého citovala agentúra Reuters.

Dodal pritom, že útok na túto elektráreň predstavuje momentálne „jednu z najväčších hrozieb“ v Európe. Informáciu vzápätí potvrdil aj ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

Černobyľská atómová elektráreň sa nachádza približne 16 kilometrov od hraníc s Bieloruskom, na území ktorého sa uskutočnili manévre za účasti zhruba 30-tisíc ruských vojakov. Niektorí západní predstavitelia sa obávali, že cvičenia by mohli poskytnúť krytie pre plánovanú inváziu.

Nočný zákaz vychádzania

Starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Klyčko vo štvrtok vyhlásil, že v čase od 22.00 h do 07.00 h miestneho času (21.00 – 06.00 h SEČ) bude v platnosti zákaz vychádzania a nebude premávať ani mestská verejná doprava. TASR prevzala túto informáciu z agentúry AFP.

Ide o reakciu na rozsiahlu vojenskú inváziu Ruska na Ukrajinu, ktorá sa začala vo štvrtok v skorých ranných hodinách. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popoludní oznámil, že ruská armáda ovládla vojenské letisko neďaleko metropoly Kyjev.

Klyčko dodal, že stanice metra, ktoré slúžia ako núdzové kryty, zostanú po celý čas otvorené.

Súvisiace články

FOTO: Ľudia na Ukrajine húfne opúšťajú Kyjev
17
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM