ELA Správy Rôzne

Saharský piesok mieri nad Európu: Kedy zasiahne Slovensko a uvidíme FAREBNÉ SNEŽENIE?

Mohutný oblak saharského piesočného piesku sa v týchto dňoch nachádza nad Atlantikom západne od Afriky. V najbližšej dobe by mal v zosilňujúcom juhozápadnom prúdení zasiahnuť aj veľkú časť Európy.

Ilustračný obrázok k článku Saharský piesok mieri nad Európu: Kedy zasiahne Slovensko a uvidíme FAREBNÉ SNEŽENIE?
Zdroj: facebook.com/Stanton.Arlberg , SHMÚ

Oblak púštneho prachu sa má v najbližších dňoch pohybovať severným až severovýchodným smerom, silné juhozápadné prúdenie pritom piesočný prach postupne presunie cez Kanárske ostrovy až nad Európu. Najviac zasiahnuté majú byť oblasti Veľkej Británie a Nórska. Stredná Európa bude zasiahnutá len okrajovo, informuje iMeteo.sk.

Ako spoznať piesočný prach

V rámci centrálnej časti Európy bude v tomto prípade zasiahnutý najmä sever Nemecka. Vyššia koncentrácia prachových častíc v atmosfére sa prejavuje mliečnym zákalom oblohy a nezvyčajne farebnými západmi a východmi slnka.

Nad naše územie sa dostane len malá časť Saharského piesku, ktorú voľným okom takmer nespozorujeme.

Pokiaľ koncentrácie piesočného prachu ďalej stúpajú, všimneme si to pravdepodobne aj na zemskom povrchu. Vonkajšie povrchy postupne pokrýva tenká vrstvička prachu, nielen obloha, ale aj ovzdušie je viditeľne zakalené a západy slnka sú výrazne farebné.

Farebné sneženie

Môže sa vyskytnúť aj farebný dážď alebo farebné sneženie, kedy jednotlivé dažďové kvapky alebo snehové vločky do seba z ovzdušia priberajú prachové častice, ktoré im prepožičiavajú netradičné sfarbenie. Takúto kombináciu sme tu už mali aj pred pár rokmi a padal tzv. špinavý sneh.

A pretože piesočný prach je stále prach, nerobia jeho zvýšené koncentrácie v ovzduší dobre nášmu zdraviu. V prípade, že zvýšené koncentrácie piesočného prachu v ovzduší pretrvávajú dlhšiu dobu, odporúča sa obmedzovať pohyb vonku a vetranie.

Ilustračné foto

Saharský piesok v zime
8
Galéria
Zdroj: SHMÚ
Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM