Barbara Dallosová Regióny Rôzne Zo Slovenska

Šášovské ruiny na nepoznanie: Na čo bude slúžiť vynovený priestor? FOTO

Tvrdá práca priniesla ovocie. V časti zrúcaniny vzniká využiteľný priestor, ktorý by ste si ešte prednedávnom na tomto mieste nedokázali ani predstaviť...

Ilustračný obrázok k článku Šášovské ruiny na nepoznanie: Na čo bude slúžiť vynovený priestor? FOTO
1
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Povesťami opradené ruiny Šášovského hradu sa už roky snaží zachovávať Združenie na záchranu hradu Šášov. Na rozľahlej zrúcanine zasadenej nad mestom Žiar nad Hronom sa čas podpísal poriadne, ako sa však zdá, tvrdá práca v ruinách prináša výsledky.

Miesto na komorné akcie

Jednou z najvýraznejších zmien po tohtoročných zásahoch je tá v časti severného traktu východného paláca. Priestor, z ktorého bola ešte pred pár mesiacmi vidieť celá obloha, začal naberať celkom nové kontúry. Vznikla z neho zastrešená využiteľná miestnosť, ktorú plánuje združenie využívať na organizáciu komorných podujatí (FOTO v galérii).

,,Počas roka robievame rôzne podujatia, minulý rok pred Silvestrom to bol večer želaní, teraz v lete sme mali večer na hrade s pozorovaním hviezd. Tento priestor by sa hodil na nejaké komornejšie podujatia, alebo na nejaké prednášky," približuje svoju víziu predseda OZ Rastislav Uhrovič.

Práce pokračujú

Hoci zrenovovaný priestor sa so stavom pred pár mesiacmi nedá porovnať, práca v ňom ešte neskončila. ,,Ešte sa tam budú musieť vyriešiť predovšetkým okná, tie ešte nie sú podoťahované, a budeme musieť nejako provizórne uzavrieť strechu, pretože ju prefukuje. Vyriešia to napríklad nejaké zaslepovacie okná, ktoré tam, samozrejme, nebudú stále, ale len aby ľudí ochránili pred vplyvmi počasia, keď sa tam niečo bude konať. Ak sa tam napríklad bude realizovať nejaká prednáška, tak v prípade nepriaznivého počasia hrozí, že by mohlo aj pršať dnu," vysvetľuje Uhrovič.

V prácach na záchrane hradu sa bude pokračovať i v budúcnosti, gro tohtoročnej sezóny už má ale združenie za sebou. ,,Už pomaly končíme, dokončujú sa práce, upratuje sa, pripravuje materiál, ešte chceme stihnúť spraviť nejaké zabraňovacie opatrenia v okolí, aby sme zachytávali zosúvajúci sa kameň. V tuhej zime sa už ani pracovať nedá, budúci rok budeme pokračovať," dodáva predseda združenia na záver.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM