Zo Slovenska

Šikovný NÁVOD: Tri jednoduché RADY, ako rozoznať kvalitnú zmrzlinu

Po konzumácii nekvalitnej zmrzliny môžu nastať nepríjemné zdravotné problémy. Hygienici zverejnili návod, ktorý pomôže rozoznať kvalitnú dobrotu.

Ilustračný obrázok k článku Šikovný NÁVOD: Tri jednoduché RADY, ako rozoznať kvalitnú zmrzlinu
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Zmrzlina neodmysliteľne patrí k letu. Viete však, ako rozoznáte kvalitnú mrazenú pochúťku od nekvalitnej? Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vydal jednoduchý návod, s ktorým to zvládne každý.

Na čo si dať pozor?

Zamerajte sa na vôňu a chuť. Musia byť príjemné a charakteristické po použitých surovinách. Farba musí svojou intenzitou taktiež zodpovedať použitým surovinám. „Konzistencia má byť hladká, bez kryštálikov ľadu a hrudiek spracovaných surovín a prísad, okrem surovín a prísad použitých na ochutenie (napr. ovocie, orechy),“ upozorňujú odborníci.

Bohužiaľ, úrad pripomína, že určiť, či je zmrzlina zdravotne bezpečná, však na základe senzorických vlastností nie je často možné:

„Odbor hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov ÚVZ SR v tomto kontexte upozorňuje, že bezpečnosť sa nemusí prejaviť zmenenými zmyslovými vlastnosťami.“

V niektorých prípadoch musia zasiahnuť špecialisti. „Bezpečnosť zmrzliny môže byť z pohľadu chemického zloženia (prítomnosť nepovolených farbív, prekročenie najvyššie prípustného množstva farbiva), prítomnosti alergénov (neuvedenie správnych pri predaji) alebo z pohľadu mikrobiálnej kontaminácie potvrdená iba na základe laboratórnych analýz,“ pripomína ÚVZ.

Toto si všímajte

Na čo si tak dať pozor pri kúpe nebalenej zmrzliny? Ako prvé by ste si mali všimnúť, či sú uvedené informácie o prítomnosti alergénov.

„V prípade použitia farbív E 122, E 129 a E 102 musí byť uvedená informácia „môže mať nepriaznivé účinky na činnosť a pozornosť detí“ v prípade ak ich zmrzlina obsahuje. Ak je zmrzlina opakovane zmrazovaná, môžu sa v nej vytvoriť kúsky ľadu, ktoré nielen zmyslovo znehodnotia zmrzlinu, ale môže byť dokonca zdrojom mikrobiologickej kontaminácie,“ upozorňuje úrad s tým, že po konzumácii takejto zmrzliny sa môžu objaviť aj tráviace ťažkosti ako napríklad nevoľnosť, zvracanie a hnačka, pričom citlivejšie na ochorenie sú deti a starší ľudia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Kvalitná zmrzlina by mala zodpovedať nasledovným zmyslovým požiadavkám: ✅ vôňa a chuť musí byť príjemná,...

Posted by Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky on Tuesday, August 1, 2023
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM