Správy Zo Slovenska

Slovensko čaká NEBEZPEČNÉ počasie, večer nechoďte von: V TÝCHTO oblastiach si dávajte POZOR!

Našu krajinu v nasledujúcich hodinách potrápi mrznúci dážď.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko čaká NEBEZPEČNÉ počasie, večer nechoďte von: V TÝCHTO oblastiach si dávajte POZOR!
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Mrznúci dážď spôsobil problémy v Rakúsku, v Česku a aj v Nemecku. Vlna pomerne výrazného mrznúceho dažďa by mala prísť aj na naše územie. Informuje o tom portál iMeteo.sk.

Mrznúci dážď a poľadovica

Po pomerne pochmúrnom a sychravom počasí príde zmena. „Po vpáde chladného vzduchu sa začína do našej oblasti dostávať teplý vzduch. Problémom je však to, že zatiaľ prúdi tento teplý vzduch predovšetkým vo vyšších vrstvách atmosféry,“ informuje iMeteo.sk.

Vo výškach prúdi teplý vzduch, vplyvom inverznej vrstvy sa však v nižších vrstvách udržuje chladnejší vzduch. Na horách je tak aktuálne teplejšie ako v nižších polohách a to by mohlo spôsobiť nepríjemnú situáciu.

Predvčerom (19. 12.) večer sa vyskytol mrznúci dážď aj na Záhorí a v okolí Bratislavy. V utorok sa opäť vyskytli aj mrznúce zrážky a v Bratislave sa pri mrznúcom mrholení aj lokálna poľadovica.

Predpovede však naznačujú, že situácia bude v nadchádzajúcich hodinách ešte oveľa nebezpečnejšia. Nebezpečný mrznúci dážď príde do strednej Európy a na Slovensko naplno udrie v stredu večer,“ uvádza iMeteo.sk.

Nebezpečné zrážky

V nižších vrstvách atmosféry sa aj naďalej bude nachádzať chladná vzduchová hmota. Vo výškach pre zmenu teplý vzduch. Zrážky tak budú v podobe dažďa, avšak po ich dopade na zem budú veľmi nebezpečné.

„Mrznúci dážď sa už popoludní začne vyskytovať na Vysočine. Neskôr sa presunie nad Moravu a vo večerných hodinách sa rozsiahly mrznúci dážď dostane nad Slovensko,“ informuje iMeteo.sk.

Komplikácie sa môžu vyskytnúť už okolo 18:00 hod. na Záhorí. Neskôr sa mrznúci dážď dostane do oblasti Bratislavy a Malých Karpát.

Ďalšia výrazná vlna mrznúceho dažďa sa očakáva okolo 22:00 a zasiahne celé západné Slovensko a západnú časť stredného Slovenska. Ojedinele hrozia mrznúce zrážky aj inde,“ uvádza iMeteo.sk.

V stredu večer si preto dajte veľký pozor a radšej zostaňte doma. „Numerické predpovedné modely očakávajú, že predovšetkým v oblasti Malých Karpát bude mrznúci dážď výdatnejší a vytvoriť sa môže až 5 mm ľadová škrupina,“ uzatvára iMeteo.sk.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM