Aktualizované ELA Rôzne

Slovensko ZASYPAL sneh: Ľudia bez elektriny, cesty pod závejmi, vozidlá v priekopách, FOTO

Na celom území Slovenska sa vplyvom silného vetra a sneženia tvoria snehové jazyky a záveje.

Zdroj: TASR/Roman Hanc

Vo štvrtok (11. 2.) potrápil Slovensko okrem poľadovice, snehových závejov a jazykov aj vietor. Na celom území Slovenska je mrazivo a väčšinou aj veterno.

Neprejazdné cesty

Na celom území Slovenska sa vplyvom silného vetra a sneženia tvoria snehové jazyky a záveje. V okresoch Krupina, Spišská Nová Ves, Gelnica a Košice-okolie je vyhlásený I. kalamitný stupeň z dôvodu silného sneženia a silného vetra. Na svojej stránke zjazdnost.sk na to upozorňuje Slovenská správa ciest (SSC).

Znížená dohľadnosť z dôvodu silného sneženia, prípadne aj silného vetra do 50 metrov je v celom okrese Trebišov, do 100 metrov je v lokalitách Branisko, Levoča, Haniska, Košice – krematórium, Milhosť, Fričovce, Bertotovce, Poprad, Iliašovce, Ludvíkov dvor.

„Na vlhkých a mokrých cestách sa pri nízkych teplotách môže vytvárať námraza až poľadovica,“ pripomína SSC. Poľadovica sa aktuálne vyskytuje na cestách I. a II. triedy na území Bratislavy a na úseku medzi Banskou Bystricou a obcou Kordíky.

SSC dodáva, že všetky diaľničné úseky sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Výnimkou je napríklad úsek D1 Važec – Levoča, Široké – Budimír, D3 Svrčinovec – Skalité či R4 Svidník obchvat a úseky rýchlostných ciest v okolí Košíc, kde je na vozovke čerstvý alebo kašovitý sneh.

Bude ešte chladnejšie

Aktuálne je vplyvom silného vetra a nízkej teploty pocitovo veľmi chladno. Upozorňuje na to na sociálnej sieti Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Teplota dosahuje mínus päť až mínus 12 stupňov Celzia, na juhu krajiny do mínus dvoch stupňov Celzia. „Pocitová teplota je väčšinou mínus desať až mínus 16, ojedinele aj menej, napríklad v Gánovciach, Telgárte či Kremnických Baniach aj pod mínus 20 stupňov Celzia,“ spresnil SHMÚ.

Naopak, o čosi vyššia teplota je v Banskobystrickom kraji a na Gemeri, kde je vietor slabší. Počas dňa sa bude ďalej ochladzovať.

Článok pokračuje pod videom.

Zdroj: TASR/František Iván

V závejoch zapadol aj cestársky sypač

Ťažko prejazdné sú z dôvodu sneženia a silného vetra aj cesty v severnej časti okresu Košice-okolie. Neprejazdná je aktuálne cesta pri obci Ploské, kde navialo približne pol metra snehu.

„Z dôvodu silného vetra sneh opätovne nafúkava na komunikáciu a znemožňuje prejazd. Nakoľko sa v tomto úseku vytvorili záveje a vozovka je zľadovatená, v závejoch zapadol aj sypač Správy ciest KSK. Na sprejazdnenie cesty bola použitá snehová fréza,“ informoval k 13.00 h Úrad KSK. Polícia uzatvorila aj cestu medzi Budimírom a Družstevnou pri Hornáde, kde bude rovnako na sprejazdnenie použitá snehová fréza.

Snehové jazyky a záveje sa tvoria aj v okresoch Michalovce, Sobrance a Trebišov. V okrese Michalovce bol vyhlásený 1. situačný stupeň a mimoriadne podmienky.

Najmä na otvorených úsekoch ciest sa tvoria snehové jazyky a záveje. Obmedzený prejazd je medzi Pozdišovcami – Trhovišťom a Horovcami.

„Cestári sa snažia čistiť najmä hlavné ťahy, ale nakoľko naďalej sneží a fúka silný vietor, sneh nafúkava na cestu a znehodnocovaný je aj posyp. Kritická situácia nastala z dôvodu, že do polnoci v okrese Michalovce pršalo, následne teploty klesli a začalo husto snežiť,“ uviedla hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Pri obci Hažín v okrese Michalovce došlo podľa polície vo štvrtok k nehode autobusu, ktorá sa obišla bez zranení. Hrozivo vyzerajúca nehoda autobusu, ktorý skončil v potoku v obci Horná Ves pri Kremnici, sa stala aj na strednom Slovensku.

Ľudia bez elektriny

Na strednom Slovensku je pre kalamitu bez elektrického prúdu naďalej približne 24.000 odberných miest. Pracovníci spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD) v teréne pracujú podľa priorít a ako prvé odstraňujú poruchy vysokého napätia s dosahom na veľký počet odberných miest. Najvážnejšia situácia je v okrese Rimavská Sobota. TASR o tom informoval hovorca SSD Miroslav Gejdoš.

Najhoršia situácia je v okrese Rimavská Sobota, kde je bez elektriny približne 12.000 odberových miest a v okrese Žiar nad Hronom, konkrétne v obciach Vyhne, Sklené Teplice a Repište.

Väčší počet výpadkov eviduje SSD aj v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Banská Štiavnica, Krupina a Poltár.

„Všetkých obyvateľov, ktorí momentálne trpia výpadkami elektriny, by sme chceli požiadať, aby nepreťažovali našu poruchovú linku a ohlasovali len najvážnejšie situácie, napríklad ohrozenie života, zdravia alebo majetku,“ vyhlásil Gejdoš.

Východoslovenská distribučná (VSD) zaznamenala vo štvrtok k 11.00 h v Prešovskom a Košickom kraji výpadky v distribúcii elektriny s dosahom na približne 3400 odberných miest, uviedla Andrea Forbergerová z VSD, príčinou je silný vietor a mokrý sneh, ktoré lámu konáre a zhodili aj celé stromy na elektrické vedenia, ktoré buď strhli, alebo poškodili.

K nepriaznivým podmienkam sa podľa jej slov pridali nízke teploty. Námraza vytvára dodatočnú záťaž na stromy aj elektrické vedenia.

„Najviac zasiahnuté sú lokality Drahňov, Vojany, Smolník, Úhorná, Stuľany, Koprivnica, Šemetkovce, Vagrinec, Chotča, Varechovce,“ uviedla Forbergerová.

Čo sa týka obcí Šemetkovce a Vagrinec, VSD eviduje na takmer dvojkilometrovom úseku elektrického vedenia, z ktorého sú napájané tieto obce, viacnásobné poruchy.

„Kolegovia sú v teréne od včerajšieho večera a pracujú na ich odstránení. Práce komplikuje a časovo predlžuje neprístupný lesný terén, ktorým sa musia najprv prekliesniť, odstrániť stromy z vedenia, vymeniť poškodené prvky distribučnej sústavy a znovuzásobiť oblasti,“ vysvetlila Frobergerová.

Ako dodala, nepriaznivé počasie však ešte podľa predpovedí naberie na intenzite, najmä teploty majú výrazne poklesnúť. VSD intenzívne za každého počasia pracuje na priebežnom odstraňovaní všetkých porúch.

Prečítajte si aj:

Slovensko zasypal sneh
26
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM