Webnoviny - Svet

SNS: Dzurinda elasticky mení názory

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Jozef JakubčoBRATISLAVA 23. júna (WEBNOVINY) – SNS chce, aby úrady zisťovali, kto si požiadal a získal maďarské občianstvo.

Preto dnes podáva podnet na Generálnu prokuratúru pre podozrenie z hromadného porušovania zákonov. Ako uviedol dnes na tlačovej besede prvý podpredseda SNS Andrej Danko, v SR sú funkcie, ktoré si vyslovene vyžadujú slovenské občianstvo.

Ide napríklad o predsedu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu, sudcu Ústavného súdu SR, verejného ochrancu práv, niektoré miesta v štátnozames­tnaneckom pomere, ale aj sudcov, prokurátorov a ďalšie.

Národniari majú podľa Danka podozrenie, že niekoľko stoviek slovenských občanov požiadalo o maďarské občianstvo a bolo im aj udelené. „Ak sú v týchto funkciách ľudia, ktorí majú iné občianstvo, môže dochádzať k porušovaniu zákonov,“ uviedol. Podľa neho prokuratúra má zistiť aj to, či nedochádza k úniku utajovaných informácií.

Danko zároveň kritizoval ministra zahraničných vecí Mikuláša Dzurindu za jeho neustále zmeny názorov. Upozornil, že ešte v máji Dzurinda tvrdil, že maďarská ústava nemá exteritoriálne účinky, po stanovisku Benátskej komisie však tvrdí opak. „Dzurinda dokáže elasticky meniť názory,“ vyhlásil.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM