Zo zahraničia

Spôsobili KATASTROFU? Aktivisti do rieky vyliali farbu, podľa starostu ZABILI ryby

Klimatickí aktivisti v poslednom období poriadne pritvrdzujú. Najnovšie ich kritizuje starosta francúzskeho mesta, ktorí tvrdí, že spôsobili ekologickú katastrofu.

Ilustračný obrázok k článku Spôsobili KATASTROFU? Aktivisti do rieky vyliali farbu, podľa starostu ZABILI ryby
Zdroj: Facebook.com/Eric Straumann

Klimatickí radikálni aktivisti vyliali počas uplynulého víkendu v meste Colmar na východe Francúzska do rieky zelené fluorescenčné farbivo. Malo ísť o protest proti plánovanej výstavbe skládky nebezpečného odpadu. Informoval o tom portál CNN Prima News.

Starosta mesta Éric Straumann to popísal ako ekologickú haváriu. Krátko po vyliatí farby do rieky totiž jej hladinu zaplnili desiatky uhynutých rýb.

Zelená voda

„V sobotu kanály rieky Lauch, ktoré obklopujú historické centrum alsaského mesta, šokovali miestnych aj turistov. Voda bola jasno zelená. Ekologickí aktivisti z hnutia Extincion Rebellion vyliali fluorescein, silné organické farbivo, ktoré sa pri kontakte s vodou zmení na zelené, do rieky,“ píše portál s tým, že zelená voda sa objavila aj v mnohých fontánach mesta.

Podľa starostu ničia životné prostredie

Fotografie zelenej vody zverejnilo na sociálnej sieti Twitter aj samotné hnutie. „Dnes sme sa opäť rozhodli odsúdiť prostredníctvom zviditeľňovacej akcie blížiace sa trvalé uloženie 42-tisíc ton toxického odpadu (azbest, arzén, kyanid) pod najväčšiu hladinu podzemnej vody v Európe,“ napísali.

Éric Straumann im vytýka, že podobnými akciami ničia životné prostredie a zabíjajú ryby. „Sám som napočítal viac ako tucet mŕtvych rýb, čo nie je normálne. Niečo také obvykle nevidíme,“ povedal.

Extincion Rebellion zabitie rýb odmietajú. Hovoria, že nimi použité farbivo je neškodné a ryby uhynuli ešte pred ich akciou.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

J’ai été alerté par des Colmariens de la présence de poissons morts dans la Lauch après la pollution provoquée par un...

Posted by Eric Straumann on Sunday, September 17, 2023
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM