ELA Zo zahraničia

Starosta zatočil s UFRFLANÝMI občanmi za neodhrabané chodníky: V obci zakázal SNEŽENIE!

Starostovia obcí musia znášať aj sťažnosti od občanov. No keď sú až natoľko bizarné, že sú neriešiteľné, tak je bizarná aj reakcia.

Ilustračný obrázok k článku Starosta zatočil s UFRFLANÝMI občanmi za neodhrabané chodníky: V obci zakázal SNEŽENIE!
Zdroj: pixabay.com

O vtipný prístup, ktorý v sebe skrýva poriadnu dávku irónie, ako ušomraným ľuďom zavrieť ústa, sa postaral starosta severofrancúzskeho Raillencourt-Sainte-Olle. Na celom území svojej obce zakázal padanie snehu!

„Od dnešného dňa je na území obce zakázané sneženie,“ uvádza sa v prvom odseku vyhlášky, ktorú starosta Bernard de Narda podľa denníka Le Figaro zverejnil v utorok. A tento jeho krok obletel francúzskymi médiami.

Zatočil s občanmi

Francúzsku obec zasiahlo nepriaznivé počasie, padal sneh i mrznúci dážď, a medzi 17. až 21. januárom boli aj extrémne mrazy. Nič mimoriadne, čo by sa inde nedialo. Avšak na obecnom úrade mu non-stop vyzváňal telefón od nespokojných občanov. Sťažovali sa na neodhrabaný sneh z chodníkov a ciest.

„Volali nám toľkí ľudia, až nám horeli telefóny,“ hnevá sa starosta. „A to všetko, podotýkam, pre štyri centimetre snehu,“ dodáva.

Obec podľa starostu nemá dostatok materiálnych ani ľudských zdrojov, ani peniaze, aby investovala do účinného zariadenia na odpratanie snehu. A tak sa ufrflaných občanom rozhodol zavrieť ústa svojsky: Vyhláškou jednoducho „zakazuje sneženie“ v jeho obci i keď, samozrejme, „nechce rozkazovať vetru ani dažďu.“

Zákaz štekania psov

„Trochu humoru predsa neuškodí,“ dodal s tým, že chce takto „umlčať netolerantných ľudí a postaviť sa im“. A keď bude treba, nabudúce zakáže hoc aj „králiky a sršne.“

Le Figaro pripomína aj nedávny kuriózny prípad iného francúzskeho starostu. Georgio Loiseau, hlava francúzskej obce Poses, sa postaral o veľký rozruch. Vydal totiž kontroverznú vyhlášku, ktorou zakazuje štekanie psov. Starosta to odôvodnil tým, že je potrebné znížiť hlukovú záťaž obce s približne 1 200 obyvateľmi.

„Niektorí si myslia, že keď ste na dedine, môžete robiť hluk a nikto nič nepovie. My ale máme tiež právo na pokoj,“ nechal sa počuť Loiseau. Ľuďom pílil nervy pes, ktorý štekal denne 15 až 20 hodín.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM