Magazín

Štartujú výlety do vesmíru! O jeden z lístkov môžete zabojovať aj vy

Jedno miesto na palube kozmickej lode ponúka spoločnosť v on-line dražbe. Dĺžka letu bude celkovo desať minút.

Ilustračný obrázok k článku Štartujú výlety do vesmíru! O jeden z lístkov môžete zabojovať aj vy
Zdroj: TASR/AP

Do vesmíru by sa už počas tohto leta mali pozrieť ďalší ľudia! Napríklad spoločnosť Blue Origin, patriaca miliardárovi Jeffovi Bezosovi, vyšle 20. júla tohto roku prvýkrát do vesmíru ľudskú posádku.

10 minút beztiaže

Jedno miesto na palube svojej kozmickej lode ponúka spoločnosť v on-line dražbe, píše o tom The Verge. Aukcia prebieha na webovej stránke Blue Origin do 19. mája. Všetky ponuky, ktoré budú predložené po tomto termíne, budú viditeľné pre verejnosť (a samozrejme musia prekročiť najvyššiu ponuku, aby mohla v aukcii postúpiť). Potom sa bude konať 12. júna o 13.00 hod. živá online aukcia, ktorá určí víťaza. Let sa má uskutočniť do šiestich mesiacov po ukončení aukcie.

Dĺžka letu bude celkovo desať minút, z ktorých štyri posádka strávi nad takzvanou Kármánovou hranicou vo výške 100 kilometrov nad povrchom Zeme, ktorá imaginárne oddeľuje zemskú atmosféru od kozmického priestoru.

Vesmírni turisti nebudú musieť vedieť ovládať kapsulu, pretože celá jazda bude autonómna, a to od štartu až po pristátie. Každé sklopené sedadlo má svoje vlastné okno, sedadlá sú vybavené vlastnými tlačidlami push-to-talk, ako aj obrazovkami veľkosti tabletu, ktoré zobrazujú živé údaje o lete a video zo štartu.

Po 10 minútach beztiaže začne kapsula padať späť na Zem so sadou troch padákov. Malé raketové motory v spodnej časti kapsuly horia milisekundy pred pristátím, aby zmiernili dopad. Šesť sedadiel kapsuly je podopretých mechanizmom, ktorý je navrhnutý tak, aby absorboval šok pri dotyku.

Správy z vesmíru

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM