Ján Lazor Regióny

Stebnícka Huta: V minulosti sklo, dnes prihraničná turistika

O svoje poznatky z histórie aj súčasnosti obce sa s nami podelil starosta obce Stebnícka Huta Gabriel Šiba.

Ilustračný obrázok k článku Stebnícka Huta: V minulosti sklo, dnes prihraničná turistika
Zdroj: Ilustračné foto

Obec Stebnícka Huta poskytuje možnosti na oddych, pešiu turistiku a šport v lete i v zime. V obci je v prevádzke penzión Slnečný majer s jazdeckým klubom a kapacitou 108 ubytovacích miest (www.slnecnymajer.sk). V blízkosti sa nachádza turistický prechod s Poľskom, kde sú neďaleko hraníc, malé ale známe kúpele „Wysowa – Zdrój“ s liečivými prameňmi.

Sklenná Huta

Volia Huta, Sklenná Huta, Stebnická Huť, Hutiská a v roku 1927 Stebnícka Huta, tak sa vyvíjalo praktické názvoslovie tejto malebnej podhorskej obce. „U nás bola zriadená putovná sklárska huta v troch lokalitách. Tavilo sa tu sklo, produkoval krištáľ a rôzne výrobky zo skla. Naši pôvodní obyvatelia sú prisťahovalci, ktorí k nám prišli za prácou okolo roku 1600. Z tohto roku je aj prvá písomná zmienka o našej obci,“ vysvetľuje starosta. V období keď prišli nové výrobné technológie, po priemyselnej revolúcii, huta zanikla. Ľudia sa živili ťažbou dreva a roľníctvom. „Náš kataster a samotnú obec vážne postihla 1. svetová vojna medzi vtedajšou cárskou Ruskou armádou a cisárskou Rakúsko-Uhorskou armádou. O týchto udalostiach máme záznamy v obecnej kronike. Obeťami vojny boli aj naši rodáci. Našli sa nadšenci, ktorí zisťujú a zapisujú udalosti z týchto rokov. Sté výročie „Veľkej vojny“ sme si pripomenuli spoločne so susednou obcou Stebník ukážkami bojov, ktoré prebiehali smerom od Stebníckej huty po Poľské Gorlice. V Stebníku sa nachádza aj vojenský cintorín,“ dodáva Šiba.

Zdroj: Ilustračné foto

Rosucká voda

V Stebníckej Hute sú domy radené v tzv. potočnej radovej zástavbe. Obcou preteká potok Rosucká voda, vyvierajúci v našom katastri pri hranici s Poľskom. „Potok vždy veľmi ovplyvňoval náš život. Je tu dosť daždivé počasie a podmočená pôda v blízkosti hlavnej cesty sa zosúva. Minulý rok v máji sme boli nútení vyhlásiť tretí stupeň povodňovej aktivity. Cesta bola ohrozená, no našťastie zostala neporušená,“ spomína starosta…

Z Huty do Wysowej

Cez obec vedie cesta a turistický chodník do Poľska. Najbližšia obec je poľská Blechnarka a ďalej miestne veľmi známe kúpele Wysowa. „Cítime ich blízkosť, hlavne v lete tu prichádza veľa turistov. Hneď za hranicou je chovná stanica koní, preto k nám turisti prichádajú aj na koňoch, navštíviť napríklad Slnečný majer. Pre autá je prejazd zakázaný. Nájdu sa však aj takí trúfalci, ktorí zákaz nerešpektujú.“ „Tento úsek majú na starosti Štátne lesy SR. „Minulý týždeň nás prekvapili nie turisti, ale poľskí zememerači. „Čo tu robia poľskí geodeti?“, pýtali sa obyvatelia obce. Ukázalo sa, že vytyčovali značky, na základe ktorých sa budú robiť letecké snímky, ortofotomapy. Osobne som sa s nimi rozprával. Na svoju činnosť majú vystavené všetky potrebné povolenia. Od roku 2007 sa totiž Prešovský samosprávny kraj s partnerskou inštitúciou v Poľsku snažia o vybudovanie cesty 3. triedy, a tým umožniť cezhraničný prejazd aj osobným autám. Ďalšou víziou je prepojenie Bardejovských kúpeľov s Wysowou a Krynicou.“

Zdroj: Ilustračné foto

Moderné technológie

Sme malá obec, pokračuje Gabriel Šiba. „Do veľkých projektov sa nepúšťame z dôvodu nákladnej spoluúčasti. Predchádzajúca starostka s obecnými poslancami rozbehli výstavbu vodovodu. Teraz ideme kolaudovať a uviesť ho do prevádzky. Momentálne sa pripravuje projektová dokumentácia na opravu osvetlenia. Obec je od 90-tych rokov plynofikovaná. Snažíme sa zlepšovať informovanosť občanov modernými technológiami – formou SMS správ, nakoľko obecný rozhlas nezastihne v čase vysielania všetkých doma. V obci funguje bezkáblový, širokopásmový internet z vysielača Stebnícka Magura.

Bohu na slávu, blížnym na pomoc

To je heslo mladých dobrovoľných hasičov, ktorí pochopili, že hasičstvo nie je len šport, ale poslanie. Za službu nečakajú odmenu, práve naopak. Chcú byť nápomocní. Ministerstvo vnútra spustilo program na financovania rekonštrukcie hasičských zbrojníc. Žiadosť o poskytnutie finančného príspevku sme podali aj v Stebníckej Hute.

Zdroj: Ilustračné foto

Tradícia zakladania vatier

„Mládež zakladá vatry už dlhoročne a keď je treba, obec ochotne pomôže. Už 10-ty rok sa u nás v máji pália vatry. Junáci ukazujú svoju zdatnosť a čo všetko dokážu. Robíme to na prístupnom mieste pre všetkých, mladých aj tých skôr narodených, s cieľom stretnúť sa, zaspievať, porozprávať, možno aj uhladiť a vysvetliť si nejaké nedorozumenia a podobne. V priebehu roka pripravujeme a organizujeme športovo-spoločenské popoludie Deň detí. Každoročne v septembri sa tešíme na odpustovú slávnosť na Sviatok Panny Márie. Sme spoluorganizátorom poľovníckej slávnosti s názvom Hubertove poľovnícke slávnosti, spolu so Slnečným majerom a okresnou organizáciou Slovenského poľovníckeho zväzu v Bardejove. Október je zas mesiacom úcty k starším, kde sa naše deti prezentujú spevom, tancom či recitáciou,“ komentuje aktivity v obci starosta.

Sánkovačka, ohňostroj aj tombola

„Okrem sánkovačky a súťaže v zimných športoch usporadúvame aj obecný ples, zvyčajne jeden krát za dva roky cez Vianočné a Novoročné sviatky. Záver kalendárneho roka je spojený so Silvestrovskou tombolou a ohňostrojom. Formou zbierky, sponzorstva a prispením samotnej obce pripravujeme tieto akcie aj za účasti chatárov. Cieľom je, aby sa susedia stretli, porozprávali a spoločne privítali Nový rok,“ dodáva Gabriel Šiba.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM