Správy

Stop pre farmárov: Hrozí nám strata 1,4 miliardy z eurofondov!

Slovensku hrozí pre závažné zlyhania predchádzajúceho vedenia rezortu pôdohospodárstva zastavenie platieb pre farmárov z eurofondov a na rozvoj vidieka vo výške 1,4 miliardy eur. Kto je zodpovedný?

Ilustračný obrázok k článku Stop pre farmárov: Hrozí nám strata 1,4 miliardy z eurofondov!
Zdroj: TASR

Takúto monžnú stratu vyčíslila na tlačovej konferencii šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS). Ide o obstarávanie modernizácie mapového systému Národným poľnohospodárskym a potravinárskym centrom (NPPC). Ak nebude mapový systém funkčný do konca tohto roku, platobná agentúra môže prísť o akreditáciu, čo znamená stop pre všetky platby a ďalšiu stratu eurofondov vo výške jednej miliardy eur.

V ohrození je v roku 2016 podľa jej slov 400 miliónov eur pre poľnohospodárov, ako aj akreditácia Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Podľa nej je neprípustné, aby niekto ohrozoval desaťtisíce slovenských poľnohospodárov a tým celé Slovensko.

„Urobíme všetko pre to, aby naši poľnohospodári o tieto prostriedky neprišli,“ zdôraznila Matečná. Nové vedenie agrorezortu podľa jej slov preverí postupy MPRV a NPPC a vyvodí z nich dôsledky. Prvým z nich bude odvolanie generálneho riaditeľa NPPC Štefana Mihinu.

Zlyhanie manažérov?

„V ohrození je 400 miliónov eur pre poľnohospodárov, a to je, musím povedať, veľmi kritická situácia nielen pre nás, pre ministerstvo, pre platobnú agentúru (PPA), ale zvlášť pre poľnohospodárov samotných. Toto bezprecedentné ohrozenie platieb, na úrovni asi 400 miliónov eur, je nevysvetliteľné. My to považujeme za vážne manažérske zlyhanie predchádzajúceho manažmentu, ktorý tu na MPRV bol,“ zdôraznila Matečná.

Podľa nej je neprípustné, aby „niekto takýmto konaním ohrozoval poľnohospodárov a samotné vyplácanie platieb. MPRV má za to, že aj manažéri podriadených podnikov za to musia niesť svoju zodpovednosť. Majú nielen riadiace povinnosti, ale zároveň sú aj zodpovední, takže ministerstvo z tohto vyvodí dôsledky.“

Sme posledný v EÚ

Pripomenula, že SR je posledným štátom EÚ, ktorý nemá systém pre žiadateľov o priame platby tzv. geopriestorový formulár žiadosti o pomoc (GSAA) na poskytovanie prostriedkov zo zdrojov EÚ. Na základe európskej legislatívy ho však musí mať funkčný od roku 2016.

Ide totiž o prvok tzv. kľúčovej kontroly, bez ktorého sa nemôžu vyplácať platby, čo v tomto roku predstavuje spomínaných 400 miliónov eur. Bývalé vedenie rezortu zadalo vývoj tohto systému po niekoľkonásobnej urgencii PPA až tesne pre voľbami organizácii NPPC, ktoré využilo v obstarávaní systém priameho zadania. Požiadavka na GSAA bola pritom zo strany EÚ známa predchádzajúcemu vedeniu rezortu už v roku 2014.

Čítajte aj: HLASUJTE: Za viac peňazí viac muziky? Koncesionárske poplatky pre RTVS sa majú zvýšiť takmer dvojnásobne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM